Totalfotboll-bloggen: Tankar kring tre svenskar i Europa

Med ett stundande världsmästerskap i fotboll, samt att toppligornas slut närmar sig, har det blivit dags att ta tempen på våra svenskar ute i Europa. Nedan kommer jag krita ner ett par rader gällande tre olika spelare som kan komma att spela VM i sommar:

 

John Guidetti

Från Manchester City-talang till genombrottet i Holland och Feyenoord, via Stoke City, och vidare till La Liga, har John Guidetti länge varit en av våra mest omtalade svenska spelare. Efter ett par säsonger i Celta Vigo(där det sällan flög för Guidetti) har anfallaren hittat en form som vi inte sett på flera år. Sedan ankosten till Alavés har Guidetti börjat producera poäng och verkligen sett till att ge sig själv rollen som en bärande spelare. Visst, Alavés är en klubb som kämpar i botten, men man gör det i den som ofta nämns som ”världens bästa liga”. Om Guidetti kan kan fortsätta på samma fina, inslagna väg, ja, då kommer han absolut bli en viktig spelare även för Janne Andersson. Kanske till och med en startspelare.

Marcus Rohdén

2016 lämnade han Elfsborg för spel i Serie A. FC Crotone blev Marcus Rohdéns nya arbetsgivare och en klubb som sett till att utveckla svensken ytterligare. Den taktiska kultur som råder inom den italienska fotbollen, har sett till att sätta sina spår i Rohdéns spelstil och fotbollskunnande. Under förre tränaren Davide Nicola var 26-åringen en frekvent startman och avgörande spelare. Nu, under Walter Zengas styre, har Rohdén fått se sig förpassad till bänken. Endast 64 minuters speltid har det blivit under 2018(speltiden kom mot Milan den 6:e januari) för mittfältaren som verkligen hamnat i den berömda ”frysboxen”.

Läget ser minst sagt tufft ut, men att räkna bort Rohdén från en VM-trupp redan nu, det vore att göra ett lite klavertramp. Med sin erfarenhet av Serie A och allt vad det medför, hade Rohdén varit en exceptionell spelare att ha med till Ryssland – trots bristande speltid i klubblaget.

Oscar Hiljemark

En mindre lyckad sejour i Genoa ledde till utlåning till den grekiska ligan. Efter bara ett par månader återvände Oscar Hiljemark, och som han har gjort det. Sedan återkomsten till Italiens största hamnstad, Genua, har mittfältaren verkligen steppat upp och tagit för sig i klubben han värvades till under 2017.

Efter guldet i U21-EM 2015 var det många som såg Hiljemark som en naturlig efterträdare till Kim Källström på Sveriges landslagsmittfält. Tyvärr har det inte gått riktigt som förväntat och mittfältarens karriär hade, fram till nu, gått i stå. Landslagskarriären såg ut att vara i fara för Gislaveds-sonen. Men – som sagt – efter en rad fina insatser i Serie A, med ett par assist in på poängkontot, har Hiljemark sett till att åter göra sig till en av de hetaste spelarna vi har i Europa, och en stark kandidat till en startplats i Sveriges VM-trupp.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply