Totalfotboll-bloggen: Vad händer i Arsenal?

bet365

Arsenals svaga säsong har förbigått få. Återigen ser man ut att hamna utanför topp 4 och därmed gå miste om en plats i nästkommande säsongs Champions League. Stora delar av truppens spelare har underpresterat under säsongen, och mitt i allt detta har man en situation där klubbens högst uppsatta personer, av klubbens supportrar, ses mer som mot- än medspelare. Detta är en ohållbar situation. Situationen i klubben känns värre än på länge, men frågan är; vad ska Arsenal göra?

 

En sak är säker: Detta är inte ett färskt problem Att Arsenals styre, med manager Arsene Wenger inkluderad, har varit hårt ifrågasatt under en lång, lång tid. Säsongens svaga resultat har gett bensin på elden som redan brunnit kraftigt. Efter den svaga inledning ser det återigen ut att bli en säsong fylld av besvikelse. Ytterst få fans tror att ens en fjärdeplats kommer inom räckhåll för Arsenal, som under de senaste åren hånats för att prenumerera på just den placeringen. Det ska sägas att Arsenal är den enda klubben i Premier League som hamnat topp fyra varje år de senaste tjugo åren. Det är en otrolig bedrift vars betydelse, sportsligt som ekonomiskt, inte ska förtas på något sätt alls.

Men Arsenal är en toppklubb. En klubb med traditioner av titlar och höga ligaplaceringar. Fansen förväntar sig mer, och de har rätt att kräva mer. I de tider vi lever i nu har de stora klubbarna i Europa tagit kliv, ekonomiskt och sportsligt, medan Arsenal stått och stampat. Somliga hävdar att det är hemma-arenan, Emirates Stadium, som varit hindret för stora spelarinvesteringar. Det stämmer att Arsenals ekonomi är god. Mycket god för att vara korrekt. Klubben är en av de mest välskötta i England och uppmäts till att vara en av de mest ekonomiskt vinstgivande. Enligt Kevin Maguire, en engelsk finansexpert vid Liverpools Universitet, var Arsenal säsongen 2015/16 Premier Leagues tredje högst värderade klubb(efter Manchester City(1) och Manchester United(2). Maguire genomförde en studie kring de engelska klubbarna, där man granskade löner, inkomster, spelarförsäljningar, vinster samt antal sålda platser på respektive hemma-arena. Så Arsenal är en klubb med ekonomiska muskler. Men varför väljer man att hålla i plånboken som varje år fylls upp av tv-pengar och enorma sponsor-avtal.

Visst är det så att klubben värvat. Under det senaste övergångsfönstret värvade man in spelare som Henrikh Mkhitaryan och Pierre-Emerick Aubameyang. Två spelare av offensiv världsklass. Två spelare som huserat i Europas storklubbar under stora delar av sina respektive karriärer. Mkhitaryan och Aubameyang har båda varit rena förstärkningar till Arsenals trupp, men sant är att de mer är värvningar av desperation snarare än någon slags klubbfilosofisk enlighet.

 

Klubbens ägarstruktur

Han är mannen som äger dryga 67 procent av Arsenal FC. Sin förmögenhet – som, enligt Forbes, ligger på 8 miljoner US dollar – har Kroenke skaffat sig via bland annat fastighetsaffärer. Dessutom äger den 70-årige amerikanen flera amerikanska idrottslag. Kroenke är främst känd som ägare(och grundare) av företaget Kroenke Sports & Entertainment.

Förutom Kroenke har Alisher Usmanov en andel på 30 % av London-klubben. Usmanov är en usbek-rysk affärsman som tog sig in i fotbollen och Arsenal FC år 2007. Enligt tidningen Forbes är Usmanov god för dryga 15,6 miljoner US dollar. Olikt Kroenke har den 64-årige affärsmannen inget inflytande i hur Arsenal styrs.

Utöver ägarna har vi klubbens Chief Executive Operator, Ivan Gazidiz. Denne man tillträdde 2009 efter att de förra på posten, David Dein och Keith Edelman. Gazidiz var tidigare aktiv inom amerikanska MLS och bekant med Kroenke.

 

Wengers framtid

Ja, var ska man börja? Denna fråga har varit aktuell och ständigt återkommande under de senaste tio-tolv åren. Frågan har länge känts omöjlig att svara på. De flesta kan historien utan och innan och känner till det missnöje som varit kring Arsenal och Arsene Wenger.Fransmannens vara eller icke vara i London-klubben är en följetång som kommer att pågå ett tag till. Wenger har kritat på ett kontrakt som gör honom till Arsenal-manager fram till sommaren 2019. Detta skedde under sommaren 2017 i samråd med Gazidiz och Kroenke. Som bekant har den franske managern för vana att hedra sina kontrakt och deras längd, och vi lär därför få vänja oss vid(om vi inte redan gjort det för längesedan) ”Wenger out”-banderoller över Emirates Stadium fram till augusti 2019.

 

Klubbens framtid

Det har gått 22 år sedan Wenger tillträdde som manager för Arsenal. Under sin långa tjänst har han verkligen hunnit sätta sin prägel på klubben och gjort den till sin – på gott och ont. För det kommer en tid efter Wenger(även om vissa har svårt att tro det) då nya mönster och nya ideér kommer behöva uppfinnas under en ny manager. Vem denne kommer vara är helt omöjligt att svara på. Atletico Madrids Diego Simeone och Juventus-managern Maximilliano Allegri har båda nämnts, bland flera, som tänkbara namn att ta över efter Wenger. Spekulationerna lär, precis som mycket annat, fortsätta fram till 2019 och fransmannens(eventuella) avsked.

Förändringar som skett under det senaste året är att klubben anställt en ny chefsscout. Sven Mislintat värvades i november från Dortmund för att ”revolutionera” Arsenals scouting-system. Denne tysk har gjort sig känd som ”Diamond Eye” efter att ha genomfört en rad profilerade värvningar i Dortmund. Robert Lewandovski, Ousmane Dembele och Shinji Kagawa var samtliga framscoutade av vår tyske vän. Nu är han i Arsenal för att hjälpa dem finna framtidens världsstjärnor.

Det man fått höra är att Mislintat har goda kontakter i Grekland. Ett par värvningar från den grekiska ligan skedde under hans tid i Dortmund, och även – så sent som i januari, med Arsenal som arbetsgivare – hämtade Mislintat in unge, grekiske mittbacken Konstantinos Mavropanos. En spelare som absolut ingår i klubbens planer inför framtiden. Mislintat  har redan börjat bygga sitt imperium och är och kommer att vara en stor del av Arsenals framtid.

Om vi bortser från det rent sportsliga och tittar på det rent finansiella, kan vi se att klubben nyligen förlängde sitt sponsoravtal med flygjätten Emirates. Företaget, som prytt såväl arenans namn som matchdräkterna sedan säsongen 2006/2007, kommer i och med förläggningen att förbli en av klubbens största sponsorer. Avtalet för arenanamnet förlängdes till och med 2028 medan trycket på tröjorna sitter där till minst säsongen 2023/2024. Sponsoravtalet är och förblir ett av de största och längsta inom sporten och kommer, enligt en talesperson för Emirates, att erhålla Arsenal en summa på 200 miljoner pund.

För att återknyta till underrubriken. Just nu finns det möjligheter att utfinna några av de element som kommer vara Arsenals framtid. Men att försöka genomföra en fullskalig analys utan att veta om Arsene Wenger är mannen som leder klubben eller ej, vore att ta sig rent för mycket vatten över huvudet. Ett Arsenal med och eller utan Wenger är två helt skilda världar, där den som saknar fransmannens närvaro ej går att förutse.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply