Yotún om första tiden i Sverige: ”En kulturell skillnad”

Yoshimar Yotún förklarar hur hans första tid i Malmö har varit

I drygt åtta månader har den peruanske vänsterbacken tillhört Malmö FF och försökt skapa sig ett nytt liv i Sverige. Inför matchen mot Falkenbergs FF förklarar han hur tiden har varit till MFF:s egna tidning Avspark.

Det har gått cirka åtta månader sedan Daniel Andersson presenterade värvningen av Yoshimar Yotún från den peruanska klubben Sporting Cristal. Sedan dess har det blivit många lärorika matcher i Allsvenskan och Champions League för den fortfarande något taktiskt oskolade 25-åringen. I en intervju med MFF:s tidning Avspark förklarar han hur den första tiden i Sverige har varit.
– Jag trivs väldigt bra i Malmö. De stora skillnaderna som jag ser jämfört med Peru är att folk i Sverige är mer för sig själv, i Peru är folk mer sociala och utåtgående. Jag vill inte på något sätt säga att det är konstigt, det är bra en kulturell skillnad, säger Yoshimar Yotún och fortsätter prata om hur den svenska fotbollen har påverkat honom.

– När det kommer till fotbollen upplever jag den som snabbare och mer fysisk här i Sverige – precis som i övriga Europa. I Peru är den mer teknisk men här i Sverige händer det mer på fotbollsplanen vilket är bra för mig och min utveckling.

– Tajmingen kommer med tiden. Nu vet jag hur mina lagkamrater agerar och de vet i sin tur hur jag spelar. Det gör att jag har lättare att läsa spelet och vet när jag kan ge mig av utan att sätta mina lagkamrater i svåra situationer.

”Rasmus Bengtsson styr mig väldigt mycket”

Yotún pratar fortfarande endast spanska, med undantag för kortare ord både på svenska och engelska. Han försöker lära sig framför allt engelska och en stor lärokälla är hans engelsktalande fru som läser engelska böcker för honom. På planen är det Rasmus Bengtsson som sköter den biten.

– Bengtsson styr mig väldigt mycket ute på planen och vi har några enkla ord till varandra på engelska och svenska, säger Yotún.

”Det är en trygg stad”

Vad känner du att du hunnit utveckla under din tid i MFF?

– Jag har blivit mer aggressiv i mitt spel. Om jag lämnar min position så gör jag det när jag ska lämna den. Det viktigaste för en spelare är bra självförtroende och där någonstans har jag landat nu. Jag har fått en bättre känsla för hur jag ska agera i laget och på fotbollsplanen.

Hur stort är det för dig som sydamerikan att spela i Champions League?

– VM är det största som man kan spela och därefter kommer Champions League så självklart var det stort när domaren blåste av hemmamatchen mot Celtic och vi hade klarat det. Som sydamerikan är det stort att ha kommit till Champions League men det gjorde även att MFF får spela i Champions League för andra året i rad och jag vill så klart att klubben ska spela där många år framöver, säger Yotún.

Kan du se dig själv bo Malmö ett längre tag?
– Ja. Det är en fin stad och en bra plats för min dotter. Jag tänker på henne hela tiden och att hon ska ha det bra. Det är väldigt tryggt i staden och jag är ofta ute och går i stadens parker med min familj. Ibland kommer det fram supportrar som säger hej och önskar en lycka till, men de har en väldig respekt för ens privatliv. Min fru är väldigt stöttande och följer mig vart jag än går, jag är lycklig som har henne.

Malmö FF möter Falkenbergs FF på onsdag 19:00. Denna intervju gjordes av MFF inför den matchen och är hämtad från mff.se.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply