Sveriges största travlopp – här är de 10 största travloppen i Sverige!

Sveriges största travlopp – här är de tio största travloppen i Sverige!

Sveriges största travlopp? Vilket är det största travloppet i Sverige? Här kan du se de tio största travloppen i Sverige! Runt om på Sveriges travbanor springs det hela tiden lopp, vissa av dem bland de största travloppen i världen, och som en av Sveriges största sporter är den otroligt populär. Svenskarna älskar att följa hästarna och deras kuskar då de gör sitt bästa för att ta hem en tävling. Varje dag förutom på julafton körs det olika tävlingar runt om i Sverige, vilket för många möjliggör att kunna spela på de travande pållarna.

Travsporten i Sverige är otroligt stor och varje år drar den in hundratals miljoner kronor, medans tävlingarna tar emot mer än 1,2 miljoner besökare, och traven har kommit att bli en av de mest betydande sporterna i Sverige. Se & spela på trav live =>

Sveriges största travlopp

Sveriges tio största travlopp – här är de största travloppen i Sverige!

Svenskarna är som galna i trav och de är också mycket framstående inom det. Några av världens största travlopp hålls i just Sverige, då Elitloppet och Åby Stora Pris är kända travtävlingar som följs av internationella åskådare över hela världen. Här nedan kommer vi att lista de tio största travtävlingarna som hålls i Sverige. Se & spela på trav live =>

10. Hugo Åbergs Memorial

Tävlingen springs på Jägersro i Malmö och loppet är uppkallat efter byggmästaren, travfantasten och Jägersro-finansiären Hugo Åberg. Loppet sprangs för första gången 1970 och nu för tiden körs det över sprintdistans, vilket är 1600 meter, under den sista tisdagen i juli varje år.

Det har vuxit till att bli det största travloppet publikmässigt på Jägersro. 1973 var året då stjärnhästen Ego Boy kom för att besöka Hugo Åbergs Memorial. Hästen hade tidigare vunnit Elitloppet och var en stor bidragande faktor till att transportera travsporten in i det svenska folkhemmet – och det var där för att stanna.

9. Sundsvall Open Trot

Sundsvall Open Trot är den fjärde största internationella travtävlingen i Sverige. Den placerar sig efter Elitloppet, Åby Stora Pris och Hugo Åbergs Memorial. Loppet springs utanför Sundsvall, närmare bestämt på Bergsåkers travbana varje år i augusti, och tävlingen har hållits där sedan 1996. Sundsvall Open Trot har vuxit till att bli Norrlands största sportevenemang och toppkuskar och hästar från hela världen lockas till detta event. Bland annat har Sveriges störste kusk och travtränare Åke Svanstedt vunnit Sundsvall Open Trot, 2003, med hästen Gidde Palema.

8. SprinterMästaren

Detta lopp springs på Halmstad travbana varje år under juli månad. SprinterMästaren körs över 1609 meter med autostart och de hästar som deltager måste vara åtminstone fyra år gamla. Hästen Cirro med kusk Sören Nordin i släptåg vann det första loppet i Halmstad 1971. 2015 var det stjärnhästen Nuncio som vann loppet. Nuncio hittades på en auktion i USA 2012 och såldes billigt till Stefan Melander, och har nu travat in över 16 miljoner kronor.

7. Stochampionatet

Stochampionatet var en idé som föddes för över 40 sedan och som sattes till verket, då en tävling för fyraåriga ston uppstod. Idén härstammade från Västergötland som i Sverige är känt som ”Kentucky” på grund av sin travhästuppfödning som är vida känd.

De första loppen var 3100 meter, något som ändrades 1978 då distansen minskades till 2640 meter. Distansen är fortfarande längre än vanliga sprinterlopp, vilket kräver uthålliga hästar. De senaste 20 åren har hästar som vunnit Stochampionatet, likt Ina Scot och Queen L, också vunnit det största travloppet i världen; Prix d’Amerique. Se & spela på trav live =>

6. Harper Hanovers Lopp

Detta loppet körs under lördagen, under samma helg som Elitloppet tar plats på Solvalla travbana. Tävlingen är ett så kallat stayerlopp som springs över 3160 meter. Vad som särskiljer detta lopp är att det har en speciell start och kan bölja, då loppet springs över en längre sträcka och detta innebär att ledaren kan skifta snabbt.

Vad som tillkommer i detta lopp är det faktum att det startas som regel med voltstart, och med ett tillägg för de hästar som har dragit in mer pengar. 2014 slogs det världsrekord på banan, då kusken Jorma Kontio med sin häst Mellby Viking körde 3160 meter med kilometertiden 1.12,5 och kammade hem 500 000 kronor i vinstpengar.

Största travloppen i Sverige!

5. Svenskt Travderby

Svenskt Travderby tar plats på Jägersro travbana i Malmö den första söndagen i september varje år. Loppet är enbart för fyraåriga hästar och kvalet sker via försöksheat. Loppet grundades 1928 och fram till på 80-talet kördes tävlingen mellan 3000-3200 meter, men nu för tiden körs loppet på distansen 2640 meter med autostart. En tradition som har hållit i sig innebär att hästens ägare samt den vinnande kusken bär en gul derbykavaj vid vinst, och under årens lopp är det många legendariska travare som har lyckats kamma hem en vinst i loppet.

En del av de mest namnkunniga hästarna är Big Spender, Remington Crown och Victory Tilly. Den sistnämnda hästen är Sveriges största travhäst genom tiderna, och den häst i Sverige som bringat in mest pengar, över 37 miljoner kronor. Se & spela på trav live =>

4. Svenskt Travkriterium

Loppet invigdes 1927, då med en dansk häst och kusk som vinnare, och Svenskt Travkriterium springs varje år på Solvalla, som ligger strax utanför Stockholm, under september månad. Loppet är enbart för treåriga travhästar som är födda i Sverige och som behöver kvala in till finalen på Solvalla. Tävlingen springs på distansen 2640 meter med autostart. Örjan Kihlström är mycket känd då han är den ende att ha vunnit tävlingen fyra år i rad, med fyra olika hästar.

3. Olympiatravet är det tredje största travloppet i Sverige

Olympiatravet kördes för första gången 1979, och det blev en omedelbar publiksuccé som drog in över fem miljoner kronor till den olympiska idrotten. Loppet har kommit att bli ett av de största travloppen i Sverige och körs på 2140 meter.

Olympiatravet är ett samarbete, på lång sikt, mellan ATG, AB Trav och Galopp, SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) tillsammans med flera andra, och loppet körs på Åbytravet i Mölndal årligen. Under hela den tid som Olympiatravet varit aktivt har det dragit in 195 miljoner kronor via V75 och gör ATG därmed till en av olympiska rörelsens största sponsorer.

2. Åby Stora Pris är näst största travlopp i Sverige

En annan tävling som är mycket stor och tar plats på Åbytravet är Åby Stora Pris, ett årligt travlopp. Hit bjuds de bästa kuskarna och hästarna in (hästarna måste vara fyra år eller äldre). Tävlingen arrangerades första gången 1936 och är efter Elitloppet Sveriges näst största internationella lopp.

Vinnaren kan trava hem med 1,2 miljoner kronor, men först måste två lopp köras över 1640 meter. Skulle två olika hästar vinna de två loppen så koras vinnaren i ett avgörande skiljeheat.

1. Elitloppet är Sveriges största travlopp

Svaret på frågan vilket är det största travloppet i Sverige är ganska enkelt. Sveriges största travlopp är inget mindre än Elitloppet. Elitloppet, eller Solvallas internationella elitlopp som det också heter, är en mycket klassisk travtävling som är Sveriges och ett av världens största travlopp. Det rör sig om 16 hästar som årligen bjuds in till Elitloppet. Tävlingen körs över 1609 meter (den engelska milen) och avgörs alltid den sista söndagen i maj.

Elitloppet grundades 1952, och då vann Walter Heitmann från Västtyskland med hästen Permit, och han kammade hem 30 000 kronor. 2015 vann Magic Tonight med den svenske kusken Örjan Kihlström och vann hela tre miljoner kronor. Se & spela på trav live =>

Läs mer om trav

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply