Världens största travlopp – här är de största travloppen i världen!

Världens största travlopp - här är de största travloppen i världen!

Världens största travlopp – här är de största travloppen i världen!

Världens största travlopp? Vilket är det största travloppet i världen? Här kan du se de största travloppen i världen! Vilket är Frankrikes största travlopp? Vilket lopp är Sveriges största travloppTrav är en enorm sport som intresserar och underhåller miljontals människor runt om i världen. Man kan välja att spela på loppen om man vill, såväl som bara njuta av att se de kraftfulla hästkrafterna göra sitt ute på travbanan. Många människor engagerar sig i sporten som genererar miljoner i multum, och det finns otroliga mängder lopp som springs varje år.

Men vissa lopp är större än andra, och drar till sig mer uppmärksamhet. I Sverige har vi ett gott urval av travlopp, och vissa av dem är riktigt stora, inte bara i lilla Sverige utan även på ett internationellt plan. Det rör sig inte bara om ett eller två lopp utan många fler. Bland annat har vi Elitloppet som snart drar igång på Solvalla i Stockholm, där hästar som Bold Eagle (2,55), Nuncio (3,50) och Delicious U.S. (6,00) kommer att närvara och köra.

Största travloppen i världen

Det finns inga säkra siffror gällande vilket lopp som är det allra största i världen. Däremot så finns ett fåtal travlopp som mer eller mindre alla anser är större än de andra och utgör de största travloppen i världen. Travtribunalen, bestående av 38 stycken travjournalister, har med hjälp av sin samlade erfarenhet sammanställt vilka lopp som de anser vara störst i världen.

3. Elitloppet

Elitloppet är utan tvekan Sveriges största och mest anrika travlopp. Även på ett internationellt plan anses det vara otroligt stort och många håller loppet högt. Sedan 1954 har loppet körts på Solvalla bana och många svenskar ser detta loppet som det största i världen, kanske något färgat av det faktum att det är i Sverige. Det är utan tvekan det mest klassiska loppet i Sverige och även om det på ett internationellt plan inte ses som det allra största, är det stort nog.

– För oss som bor i Sverige är ju Elitloppet egentligen störst. Det är ett fantastiskt lopp som är nästan omöjligt att vinna. Men det måste ju ha blivit något fel för Hambletonian måste ju vara störst. Det speciella med det loppet är att just den dagen måste det stämma med just den hästen. I Prix d´Amerique och Elitloppet har hästarna chansen att vara med flera gånger, säger Sven Melander, kusk som har vunnit både Elitloppet, Hambletonian och Prix d’Amerique, till Travkompaniet.

Elitloppet körs alltid den sista helgen i maj, och den 26-28 maj är det dags för ännu en upplaga av den prestigefulla tävlingen, som kommer att locka åskådare från hela världen, såväl som miljontals tv-tittare. Det är Bold Eagle (2,55) som förväntas att ta hem loppet, med stjärnan Nuncio (3,50), Delicious U.S. (6,00) och Propulsion (7,50) inte långt därefter.

Världens största travlopp - här är de största travloppen i världen

2. Hambletonian

Hambletonian har körts sedan 1926 och är ett amerikanskt travlopp för treåriga hästar. Loppet anses av många kuskar vara det allra största loppet, då förberedelserna inför loppet är de mest omfattande, och för många kuskar är det mest prestigefyllt att vinna detta lopp. Många stora och välkända namn har kammat hem tävlingen, så som Campbell, O’Brien och Houghton med flera.

1. Prix d’Amerique

Prix d’Amerique har i en omröstning gjord av Travtribunalen, som består av 38 travjournalister från 12 olika länder, röstats fram som världens största travlopp, och de vann omröstningen med hästlängder. Detta är något som många finner märkligt, då många anser att Elitloppet och Hambletonian är minst lika stora.

Prix d’Amerique körs i Paris varje år, och är ett av de mest anrika och prestigefulla loppen som finns. Det anses även vara oerhört tufft. Redan 1920 kördes det första loppet, som en hyllning till de amerikanska insatserna under första världskriget, och sedan dess har loppet körts varje år i slutet av januari. Av arrangörerna hyllas loppet och kallas för ”travets VM”, även om alla inte håller med.

En hel del svenskar har kammat hem segrar i detta lopp, till exempel Sören Nordin, Stig H Johansson, Ina Scot, Örjan Kihlström och Sven Melander.

Största loppen i Sverige

Sverige är en riktig guldgruva för travälskare och här finns det något för alla smaker. Loppen körs från norr till söder, öst som väst och håller på under hela året. Många svenskar gillar att följa traven och det har kommit att växa sig allt starkare i Sverige. Enligt Travtribunalen finns det en del lopp som var värda att uppmärksamma med röster och detta är vad travjournalisterna kom fram till.

1.Elitloppet – 29 röster. I kategorin ”Sveriges största lopp” fick Elitloppet hela 29 röster, medans den i kategorin ”världens största lopp” enbart fick ta emot fyra stycken röster.

2. Kungapokalen, Åby Stora Pris, Hugo Åbergs Memorial, Olympiatravet 0,5. Resterande svenska lopp fick ta emot 0,5 i röster, men det är stort bara att så många svenska lopp uppmärksammas utomlands.

Läs mer om trav

Du läsa mer om Sveriges travlopp på största travloppen i Sverige.  Se även nedan ifall du vill läsa mer om Prix d’Amérique:

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply