Possessionskolan del 3: Supporta supporten!

2013-08-01

Då kommer här steg tre i possessionskolan! Jag har ju tidigare berättat om bollkontroll (se samt att kunna se på spelet )

Men för att gå igång ett bra passningsspel kan vi inte bara ha bra bollkontroll och bra blick för spelet. Det måste ju finnas någon att spela till också! Right?

Så hur vi positionerar oss på planen är väldigt viktigt. För mig handlar det om att framförallt bilda två saker: Diamanter och trianglar. Diamanter används mest i speluppbyggnad hos oss och det innebär att när bollhållaren har bollen ska han alltid ha ett alternativ snett uppåt till höger, ett snett uppåt till vänster och även ett rakt fram. Kan vi bilda detta snabbt har vi ofta väldigt bra spelalternativ.

Utöver diamanter försöker vi bilda trianglar. Men lite träning är trianglar lätt att bilda och man gör det automatiskt efter ett tag. Perfekt om det är tight om utrymme att bilda en triangel och spela sig ur situationer. Men det krävs övning övning och åter övning!

Men notera också att jag skriver trianglar, dvs i plural. Vi försöker inte bilda bara en triangel, utan flera i taget.  Se te.x bild nedan. Har försökt rita så gott jag kan så ni ska förstå.

 

Men det handlar inte bara om trianglar och diamanter för att positionera sig rätt. Det händer mycket under en match och det finns ibland bättre positioner, löpningar och ytor man kan hitta. Så gäller att inte bara stirra sig blind på detta, men det är bra att eftersträva diamanter och trianglar så mycket man kan för att hålla bollen inom laget för det finns i stort sett alltid spelalternativ om man gör det.

Men något jag anser är viktigt är att supporta supporten. Vad innebär detta då? Jo, vi alla vet ju att vi ska visa oss för bollhållaren, men man kan inte alltid göra det utan då så kan vi ta en löpning så första supportspelare har ett alternativ, så när han väl får bollen så är man spelbar direkt. 

Man kan nästan säga att man bygger en kedja av spelalternativ. Så förstasupport och andrasupport kan också samarbeta. Så om en spelare vill visa sig för bollhållaren kan han försöka positionera sig så att han själv har ett spelalternativ när han väl får bollen. Detta kräver speluppfattning, vilket också är en av de punkter som är viktigt för att få ett bra spel, som jag har berättat om tidigare.

Men åter till trianglar och diamanter. Vill man försöka bilda det så ofta som möjligt så rekommenderar jag 4-3-3 då det är det spelsättet så man kan bilda det flest gånger på.  Se på bilden nedan:

Men viktigt att tänka på att positionsspel är så mycket mer än bara detta, men det är en viktig grund för att få ett bra spel.

***

I morgon, fredag, är det äntligen dags för cup igen. Vi spelar två cuper. En i Motala och en i Örebro (forwardcupen). Jag själv kommer vara i Motala på den cupen och jag ska dagligen rapportera här på bloggen om våra matcher och hur det går för oss.  Även på twitter kommer jag rapportera (sök efter @coachkrille).

Det kommer bli riktigt tufft för oss. Det kommer bli svårt, men det är därför vi vill vara med i cupen. Vi vill träna på vårt spel mot riktigt tufft motstånd. Så oavsett vilka vi möter så kommer vi försöka rulla boll. Det är det som är det viktiga – att inte gå ifrån sin spelidé bara för att man möter lag som är riktigt bra. Det gäller att jobba långsiktigt och inte gå ifrån idén så fort det blir tufft.

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365