Hur lång tid tar Vasaloppet? Eliten/nybörjare/motionär i snitt!

bet365
Hur lång tid tar Vasaloppet? Eliten/motionär i snitt

Hur lång tid tar Vasaloppet 2024?

Hur lång tid tar Vasaloppet 2024? Åka Vasaloppet är en resa som sträcker sig långt bortom de fysiska gränserna, in i hjärtat av svensk tradition och skidåkningshistoria. Det är en utmaning som lockar tusentals åkare varje år till de snöklädda landskapen i Dalarna, där de ställs inför den ultimata testen av uthållighet, viljestyrka och skidteknik. Med en distans på imponerande 90 kilometer från Sälen till Mora, är Vasaloppet inte bara det längsta, utan också ett av de mest ärofyllda loppen i världen. Och det tar flera timmar.

Att deltaga i detta historiska lopp är att skriva in sig i en berättelse som började för över ett sekel sedan, en berättelse om mod, sammanhållning och den oemotståndliga dragningskraften hos vintersport. Det här är en inblick i vad det innebär att åka Vasaloppet – en upplevelse som för många är höjdpunkten i deras skidåkningskarriär, en prövning mot naturen, tiden och sig själv. Vi kommer nu kika på hur lång tid tar vasaloppet och hur snabbt åker man Vasaloppet som elit och som motionär/amatör. Se och spela på vintersport live =>

Hur lång tid tar Vasaloppet

Hur lång tid tar Vasaloppet 2024 om du är amatör, nybörjare eller elit

Så hur lång tid tar Vasaloppet? För amatörer och motionsåkare börjar resan till Vasaloppet långt innan startskottet går. Månader av träning, både på snö och med alternativa träningsformer som löpning och cykling, är nödvändiga för att bygga upp den uthållighet som krävs för att klara av de 90 kilometerna. Många deltar i loppet med målet att fullfölja snarare än att tävla, och för dem är upplevelsen och personliga målsättningen viktigast. Det är en resa som prövar både kropp och själ, där den största seger är att korsa mållinjen, oavsett tid.

För elitåkarna är Vasaloppet höjdpunkten på säsongen, en chans att visa upp sin skicklighet och taktiska smartness i en av världens mest ansedda långloppstävlingar. Elitåkarna möter inte bara utmaningen från distansen, utan också den tuffa konkurrensen från andra toppåkare. Det krävs en noggrant utarbetad strategi, perfekt vallning och en stark mental inställning för att ha en chans att stå överst på pallen i Mora. För dessa åkare är Vasaloppet inte bara en tävling mot andra deltagare, utan också mot historien och de legendarer som tidigare har segrat.

Vasaloppet tid nybörjare, amatör och motionär

Hur lång tid tar Vasaloppet för gemene man? Det finns de som aldrig stått på ett par skidor eller kanske precis har börjat åka och tränat inför Vasaloppet under det senaste året. De åker självklart inte lika snabbt som eliten men lyckas ändå ta sig från Berga by utanför Sälen till Mora i Dalarna.

Det är självklart väldigt personligt kring vad varje åkare anser vara en bra tid eller inte, speciellt när det kommer till de som inte är så vana åkare eller är på toppnivå.

Vasaloppet tid för nybörjare: nio timmar (Rimlig tid)
Vasaloppet tid för amatör: cirka åtta timmar (mycket bra)
Vasaloppet tid för motionär: sex timmar (Väldigt bra åkare)

För de över 612 000 åkare som genomfört Vasaloppet ligger medeltiden på precis under åtta timmar (7.58.17) vilket är en bra tid.

Hur lång tid tar Vasaloppet

Vasaloppet tid för eliten och åkare som är elit

Självklart är Vasaloppet en tillställning för den stora massan där totalt 15 800 åkare ställer sig i startgroparna för att åka. Totalt är det tio olika grupper där elit startar främst. Tidigare har vi gått igenom tiderna för amatörer och de som tränar med jämna mellanrum för att kunna genomföra loppet på en mycket bra tid. Men förutom dem har Vasaloppet elitåkare som tar sig över mållinjen på en mycket snabbare tid. Både när det gäller herrar och damer.

Ser vi till vinnartiderna under de senaste åren så ligger vinnartiderna på runt tre timmar och trettio minuter.

Vasaloppet tid för eliten herrar: cirka 3,5 timmar
Vasaloppet tid för eliten damer: cirka 4 timmar

Vasaloppet bästa tider – herrar och damer

Ser vi till vilka som har åkt Vasaloppet snabbast är det precis vid 3,5 timmar som rekordet ligger.

År Åkare herrar Land Tid
2021 Tord Asle Gjerdalen Norge 3:28.18
2022 Andreas Nygaard  Norge 3:32.18
2023 Emil Persson  Sverige 3:37.43
2012 Jörgen Brink  Sverige 3:38.41
1998 Peter Göransson  Sverige 3:38.57
2004 Anders Aukland  Norge 3:48.42
1986 Bengt Hassis  Sverige 3:48.55
2013 Jørgen Aukland  Norge 3:50.48
2005 Oskar Svärd  Sverige 3:51.47
2011 Jörgen Brink  Sverige 3:51.51

Tar vi en titt på damernas tider ligger de lite under herrarnas, men generellt på samma nivå.

År Åkare damer Land Tid
2022 Astrid Øyre Slind Norge 3:50.06
2021 Lina Korsgren  Sverige 3:52.08
2023 Emilie Fleten  Norge 4:04.08
2012 Vibeke Skofterud  Norge 4:08.24
1998 Kerrin Petty  USA 4:17.02
2016 Kateřina Smutná  Österrike 4:17.56
2017 Britta Johansson Norgren  Sverige 4:19.43
2004 Sofia Lind  Sverige 4:20.28
2013 Laila Kveli  Norge 4:22.22
2005 Sofia Lind  Sverige 4:24.09

Är du på jakt efter fler Vasaloppet rekord hittar du dem på Silly Season Sverige.

Hur lång tid tar Vasaloppet

Läs mer om Vasaloppet

Vi har nu gått igenom allt när det kommer till Hur lång tid tar Vasaloppet. Men det finns mycket att läsa om när det kommer till världens äldsta lopp när det kommer till längdskidor. En fråga många ställer sig är hur långt är Vasaloppet. Samtidigt vill många veta allt från Hur många startar i Vasaloppet och startlista för Vasaloppet samt var man kan följa och se Vasaloppet på TV. Intresset för att följa sändningarna från loppet är alltid stort och det finns många som sitter bänkade framför tv:n under hela söndagen för att följa detta lopp.

De som åker själva loppet gör det mest för att tävla och utmana sig själv eller för att få resultat i någon tävling. Men det är inte bara den fysiska vinsten som många är på jakt efter. Precis som tidigare erbjuder Vasaloppet prispengar till de första åkarna både på herrsidan och på damsidan samtidigt som vissa åkare även kan få vinstpengar för tider, hastighet eller olika deltider under loppets gång.

Det går även att hitta mer information om Hur lång tid tar Vasaloppet på loppets officiella hemsida.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply