Hur långt är Vasaloppet? Exakt längd Vasaloppet 2024!

Prispengar Vasaloppet - hur mycket får vinnaren i vinstsumma?

Hur långt är Vasaloppet 2024?

Hur långt är Vasaloppet 2024? Vasaloppet, ett av världens äldsta och mest anrika långdistanslopp på skidor, står i centrum av internationell uppmärksamhet varje vinter. Med en lång sträcka genom det snöklädda landskapet i Dalarna, Sverige, lockar detta lopp tusentals åkare från hela världen. Från professionella elitåkare till entusiastiska amatörer, deltagarna står inför den ultimata utmaningen att korsa mållinjen i Mora, efter att ha startat i Sälen. Denna artikel kommer att gå igenom Vasaloppet exakt längd och även längden på de olika etapperna som finns utgör detta lopp. Se och spela på vintersport live =>

Hur långt är Vasaloppet 2024

Hur långt är Vasaloppet 2024: Exakt längd och kontroller

Att tävla i Vasaloppet är en upplevelse som går långt utöver den fysiska prestationen av att åka Vasaloppet. Det är en prövning av viljestyrka, uthållighet och taktisk skicklighet, där deltagare från olika delar av världen och med varierande bakgrund samlas för att dela en gemensam passion för längdskidåkning. Vasaloppet, med sin rika historia som sträcker sig tillbaka till 1922, är inte bara en tävling utan också en folkfest som firar det svenska kulturarvet och vintersportens glädje. Att stå på startlinjen i Sälen, omgiven av tusentals andra åkare, och sedan ge sig ut på de mytomspunna skidspåren genom det vackra dalalandskapet, är en unik upplevelse som lockar deltagare att återvända år efter år.

Sju kontroller under Vasaloppet

Mellan start och mål ska alla åkare passera totalt sju kontroller vid kontrollstationer. Där serveras det dryck och annan energi för att alla deltagare ska kunna genomföra loppet. Varje kontrollstation har sin historia och de som är på kartar för årets upplava av Vasaloppet är Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Evertsberg, Oxberg, Hökberg och Eldris.

Hur långt är Vasaloppet 2024

Vasaloppet, längd, etapper och stationer

Så hur långt är Vasaloppet? Vi kommer nu gå igenom allt du behöver veta och svara på frågan kring hur långt är Vasaloppet och självklart kommer vi svara med exakt längd samt ge dig information kring hur det ser ut med distans för etapper, kontroller och de olika kontrollstationer som finns under loppets gång.

Hur långt är Vasaloppet 2024?

Men hur långt är Vasaloppet då? Om vi nu kommer till kritan har Vasaloppet exakt längd på 90 kilometer. Detta från starten i sälen till Målet i Mora. Det är nio mil som ska åkas på skidor och för deltagarna representerar varje kilometer en del av den svenska vinteridrottens arv, samtidigt som de själva blir en del av Vasaloppets stolta historia.

Det är dock inte meningen att deltagarna, oavsett nivå, ska åka dessa 90 kilometer rakt upp och ner utan att fylla på med energi och vätska på vägen. Därför finns det totalt sju kontrollstationer under loppet med cirka 10 kilometers avstånd mellan varandra. Varje station och by har sin anrika historia och nedan listar vi vilka platserna är och hur långt på sträckan de ligger.

Kontrollstation Längd
Smågan 11 km
Mångsbodarna 24 km
Risberg 35 km
Evertsberg 47 km
Oxberg 60 km
Hökberg 71 km
Eldris 81 km
Mål i Mora 90 km

Ovan ser ni alltså hur långt är Vasaloppet och hur långt det är mellan varje kontrollstation. Stationerna ligger ungefär 10 kilometer mellan varandra och mellan start och mål är det 90 kilometer (nio mål) som är avståndet.

Var passerar Vasaloppet?

Ovan har vi nämnt de kontrollstationer på finns på sträckan och tittar vi på kartan är det en ganska rak sträcka mellan dessa olika byar och kontrollstationer där Vasaloppet passerar. Då åkarna ska ta sig fram 90 kilometer på skidor är det en lång sträcka från Berga by utanför Sälen till Mora i Dalarna där de åker förbi i olika hastighet.

Från Sälen leder spåret deltagarna genom varierande landskap som erbjuder både skönhet och utmaningar. Åkarna passerar genom tät skog, öppna myrar och över frusna vattendrag, vilket skapar en unik upplevelse som skiftar med varje kilometer. Rutten är kantad av klassiska kontrollstationer innan den når sitt slutmål i Mora. Varje kontrollstation har sin egen karaktär och historia, och erbjuder åkarna vätskestationer, teknisk support och tillfällen att samla kraft.

Evertsberg markerar ungefär halvvägs genom loppet och är ofta en plats där tävlingsdynamiken börjar ta form, med åkare som gör sina drag eller anpassar sina strategier inför den andra halvan av loppet. Efter Evertsberg väntar fler utmaningar, men också storslagen natur som fortsätter att inspirera deltagarna trots trötthet och ansträngning.

När åkarna närmar sig Mora, ökar spänningen och publikens hejarop blir allt högre. Att ankomma till mållinjen i Mora är en känslomässig höjdpunkt, ett bevis på personlig uthållighet och en djup koppling till den svenska skidtraditionen. Målgången i Mora är inte bara slutet på en fysisk resa, utan även en andlig vandring genom ett landskap som är djupt förankrat i Sveriges kulturella och historiska arv.

Hur långt är Vasaloppet 2024

Läs mer om Vasaloppet

Vi har nu gått igenom allt när det kommer till hur långt är Vasaloppet. Men det finns mycket att läsa om när det kommer till världens äldsta lopp när det kommer till längdskidor. Många vill veta allt från Hur många startar i Vasaloppet och startlista för Vasaloppet samt var man kan följa och se Vasaloppet på TV. Intresset för att följa sändningarna från loppet är alltid stort och det finns många som sitter bänkade framför tv:n under hela söndagen för att följa detta lopp.

De som åker själva loppet gör det mest för att tävla och utmana sig själv eller för att få resultat i någon tävling. Men det är inte bara den fysiska vinsten som många är på jakt efter. Precis som tidigare erbjuder Vasaloppet prispengar till de första åkarna både på herrsidan och på damsidan samtidigt som vissa åkare även kan få vinstpengar för tider, hastighet eller olika deltider under loppets gång.

Det går även att hitta mer information om hur långt är Vasaloppet på loppets officiella hemsida.

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365