De bästa spelen för avkoppling och nöje

Fotboll är som bekant en säsongsbaserad sport och det är inte alltid möjligt att spela eller titta på matcher. Med ett världsmästerskap som endast spelas vart fjärde år, och ett europamästerskap som spelas lika sällan kan det bli långtråkigt för fotbollsfantasten. Lägg till vädrets nyckfullhet och begränsade möjligheter att spela utomhus på ett bra underlag så förstår du varför vi känner oss manade att skriva ett inlägg om spel för avkoppling och nöje. Forskning pekar på att traditionella sällskapsspel såsom Monopol, Kalaha och Trivial Pursuit kan ha en positiv påverkan på hjärnan. I den aktuella studien som publicerades i Science Daily kunde man observera att personer som ägnat sig åt sällskapsspel fick bättre resultat på minnestester när de var 70 år gamla.

Testerna som var inriktade på att studera en grupp 70-årigars minne, problemlösningsförmåga och snabbtänkthet visade att de som spelade sällskapsspel gjorde bättre ifrån sig än andra. Förutom nämnda fördelar kan spel av olika slag vara bra för oss eftersom det bjuder in till socialt umgänge i grupp. Mot bakgrund av att människan är ett flockdjur får fysiskt sällskap oss att må bra emotionellt samtidigt som det sagts att sällskap minskar risken för hjärtsjukdomar. Även om forskningen förespråkar just sällskapsspel för minnet finns en rad andra spel som kan spelas solo och som medför andra fördelar såsom återhämtning, en lugn stund i eget sällskap och underhållning. Vem har till exempel inte njutit av att lägga patiens från datorn en regnig dag, lösa Sudoku i solstolen, eller spela schack mot en god vän över en kopp te?

I det här inlägget spinner vi vidare och tipsar dig om de bästa spelen för att varva ner och ha kul!

Poker för finurlighet och strategi 

Ett spel som bjuder in till både solo- som gruppaktivitet är klassikern poker som du förslagsvis kan lära dig på egen hand och utöva under en pokerkväll i goda vänners lag. För att bli en riktigt god pokerspelare krävs färdigheter, fokus och engagemang och spelare måste öva och spela regelbundet för att nå nya höjder. Inte sällan måste du vässa dina strategier, lära dig att läsa av dina motståndare och hålla huvudet kallt i pressade lägen för att nå framgång, vilket gör poker till en krävande men berikande syssla. Poker är numera ett spel som med lätthet är tillgängligt på en rad olika sajter online oavsett vilken nivå du befinner dig på eftersom vissa sajter erbjuder kostnadsfri träning vilket gör det möjligt för den intresserade amatören att lära sig grunderna och forska grundläggande begrepp och termer.

Trivial Pursuit för hjärngympa 

Visste du att det populära sällskapsspelet TP har nästan 40 år på nacken och uppfanns av tre kanadensare i början av 80-talet? Frågespelet som spelas i grupp och går ut på att flytta runt spelpjäser på en spelplan baserat på rätta svar på frågor tryckta på särskilda frågekort. Frågekategorierna är sorterade i olika färger och omfattar ämnesområden såsom underhållning, natur/vetenskap, kultur/litteratur, geografi, historia och sport och fritid. Här finns utrymme för alla deltagare att briljera på något beroende på intresseområde. Dessutom bjuder TP inte sällan till skratt när deltagare ger dråpliga eller helt felaktiga svar på självklara frågor. Avslutningsvis är TP ett av de mer allmänbildande sällskapsspelen som vässar kunskaperna i allt från nutidsorientering till vem som kammade hem OS i höjdhoppning 1973.

Fotbollsspel

Den som inte får nog av fotboll och som föredrar att förkovra sig i sporten genom allehanda spel utanför säsongen och de stora mästerskapen kan ägna sig åt världens mest framgångsrika fotbollsspel FIFA. FIFA lanserades för första gången 1993 av EA Sports. Sedan dess har spelet varit en framgångssaga som kommit ut i nya uppdaterade och förbättrade versioner årligen. I takt med teknologins framsteg har spelet utvecklats radikalt. 1998 införlivade bland annat EA licensierade lag, spelare och musik i spelet vilket gav spelare en ännu mer verklighetstrogen och autentisk upplevelse. Precis som i den “vanliga” världen kör EA Sports dessutom stora FIFA-turneringar parallellt i spelvärlden. 2016 var ytterligare ett tongivande år för FIFA då EA Sports för första gången gjorde det möjligt för damfotbollsspelare att vara med i spelet. FIFA-spelare kan därmed numera även välja att spela med de största stjärnorna på damfotbollscenen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply