Ett underhållande Der Klassiker och de ständiga överraskningarna

bet365

(Bilden: Freiburgs glädjefnatt efter den formidabla vädningen mot FSV Mainz i cupen)

Även om Der Klassiker inte blev en målrik tillställning, var den desto mer underhållande. Det var visserligen Bayern som dominerade stundtals, men Dortmund bjöd ändå upp till dans och hade, speciellt under den andra, en hel del farligheter att bjuda på mot en Neuer vars form ständigt pekar uppåt.

Arjen Robben överraskade mig under onsdagen. Positivt, alltså. Förutom att han gjorde målet, som förövrigt var hur vackert som helst, var han ständigt inblandad i Bayerns framfart. Han tog vara på chansen han fick, i och med Riberys avstängning. Andra spelare som jag vill hylla, var mittfältet bakom. Kroos, Schweinsteiger och Javi Martinez gjorde ett gediget jobb när man mot Dortmunds 4-3-3-uppställning fick spela en mycket rakare anfallsfotboll. Schweinis form håller i sig och var så när på att öppna målskyttet redan i ett tidigt skede. 

Dortmund var inte riktigt med i den första halvleken och hemmalaget tog välförtjänt ledningen. I den andra jagade Dortmund en kvittering, mot ett tröttare Bayern som dock skötte försvarsbiten på ett utmärkt sätt. 

När slutsignalen ljöd sträckte en lycklig Jupp Heynckes upp armarna i luften och jublade. Bayern har nu en god chans att plocka hem minst dubbeln och kan dessutom andas ut en aning i Champions League-slutspelet, som nu blir absoluta prio ett för den tyska segermaskinen. Trippeln är fullt möjlig och att avsluta sin tränarkarriär med en sådan, är något bara få ens kan drömma om. Ligan är avgjord, cupen inom räckhåll och Champions League – där har sagan bara börjat.

***

Efter ett minst sagt hett möte på Allianz Arena i onsdags är det dags för lite ligaspel igen. Fredagsmatchen bjöd på ett annat toppmöte, när Frankfurt tog emot formstarka Mönchengladbach inför 51 500 galna tyskar på Commerzbank. Matchens enda mål gjorde bortalaget, när Luuk de Jong hittade bollen med pannan i den första halvleken. Frankfurt är inne i en formsvacka med fyra raka utan vinst. Men några större placeringstapp i ligan har det dock inte blivit, när man fortfarande innehar fjärdeplatsen, med nu bara fyra pinnar ner mot SC Freiburg.

Lördagen bjuder på en hel del intressanta matcher. Ett nästintill förlustimunt på hemmaplan, Nürnberg, drabbar samman med årets överraskning – SC Freiburg, som klättrat upp på femteplatsen. I cupen slog man ut Mainz tidigare i veckan, efter en fantastisk vändning som fullbordades i förlängningen. Självförtroendet är på topp, minst sagt och Freiburg har verkligen överraskat såhär långt. 

Wolfsburg och Schalke är två lag som verkligen har gått uselt på senare tid. Jens Kellers Schalke har snubblat ner till plats tio, ett Schalke som åtminstone jag förhandstippade som tvåa bakom Bayern denna säsong. Fokuset kan ligga på Champions League, men inte heller där är saker och ting säkra. 1-1 mot Galatasaray på bortaplan är givetvis en behaglig start, men med den urusla formen kan tåget ur europaspelet gå relativt enkelt. Räkna aldrig bort turkiska lag.
  Vargarna från Wolfsburg innehar den sista platsen på säker mark och kommer nog jubla om man får behålla den. Man har visserligen bytt tränare mitt under säsongen och i de första matcherna såg det faktiskt ljust ut. Nu ser man endast mörker, men med seger i dag kan man hoppa upp och ta niondeplatsen.

Dortmund tar sig an Hannover på lördagen och Leverkusen drabbar samman med Stuttgart. Tvåan respektive trean har två mittenlag emot sig, som frenetiskt jagar Europaplatserna även i år. Hemmafördelen talar dock för givna segrar för de bägge topplagen. Dortmund har fortfarande mycket att spela för och även Leverkusen kommer att göra allt för att knipa andraplatsen. Ska bli intressant när de bägge drabbar samman senare i vår.

2013-års störa överraskning är dock Augsburg. Som man har ryckt upp sig! Man har rest sig från jumboplaceringen till en kvalplats och besitter i nuläget en mycket fin form. Den fasta marken är inom räckhåll, men poängmarginalen upp till Wolfsburg är trots allt nio poäng. I eftermiddag ställs man mot Bremen som blandat och gett – en seger där och man är helt klart med i matchen.

Någon som inte är med i matchen är dock Greuther Fürth. Nykomlingen som kommer få ta raka vägen ner till Zweite, när man innehar jumboplatsen med endast 13 poäng. Ett formstarkt Hamburg är nästa uppgift som väntar och det är inte mycket som talar för en bortaskräll i dag inte. 

På söndagen spelar Bayern och motståndet är av en enklare karaktär. Årets negativa överraskning, Hoffenheim, ligger under nedflyttningssträcket och kommer att förbli nästjumbo när säsongen når sitt slut. Det är inte mycket som har stämt för Hoffenheim denna säsong och det krävs nu mycket för att man ska resa sig och säkra kontraktet. Kvalplatsen är den enda räddningen.
 Bayern kommer att fortsätta sin vinsttrend utan några större svårigheter när man kan gå mot sin sjunde raka seger. 60 poäng har man skrapat ihop och visst är ligan avgjord sedan länge. Fantastiskt facit för Heynckes och hans mannar, i 67-åringens sista säsong. 

Omgångens sista möte är mellan Fortuna Düsseldorf och FSV Mainz. De bägge har åkt ut i cupspelet, där de sistnämnda tappade en 2-0-ledning till förlust mot Freiburg tidigare i veckan. Formen för Mainz har inte varit den bästa, när man tappat till plats nio. Den övre delen av mittens rik är dock rekordjämn och en seger på söndagen kan genast röra om i grytan. 
Die Fortunen däremot kommer att förbli ett mittenlag i sin säsong som nykomling. Man ska ändå vara nöjda med sin prestation, där man i inledningen inte släppte in ett mål på fyra raka matcher.

***

Den 24:e Bundesliga-omgången bjuder på en hel del sevärda drabbningar. Eurosport 2 visar Dortmund – Hannover i eftermiddag och Leverkusen – Stuttgart klockan 18:30. På söndagen visar man självfallet de bägge söndagsmatcherna – Hoffenheim – Bayern först för att sedan avsluta med Düsseldorf – Mainz.

Ha en trevlig fotbollshelg, kära vänner!

Auf Wiedersehen.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply