Tung förlust för Sverige i Österrike

Efter att man kryssat hemma mot Irland i den senaste VM-kvalmatchen ville många svenskar se sitt landslag ta tre pinnar borta mot Österrike. I matchinledningen såg det ut att kunna bli just så, då Sverige tog kommandot från start och Österrike hade svårt att få igång ett ordentligt spel.

Men så plötsligt hände det. Efter enormt slarv från Jonas Olsson blir Martin Harnik fri mot Andreas Isaksson, och målvakten kunde inget annat än att kapa benen på Stuttgart-spelaren. Den efterföljande straffen slogs säkert in av Bayern Münchens David Alaba i den 26:e minuten, och efter det svängde matchen rejält.

Österrike dominerade rejält, och man pressade på. Sex minuter senare fick man ytterligare en boll i nätet bakom den hjlplöse Isaksson. Den här gången var det Marc Janko som mycket fint nickade in bollen i mål efter ett fint inlägg av Janko, som helt klart var bäst på plan i detta skede. Även här var det nonchalant försvarsspel, den här gången var det Andreas Granqvist som var den skyldige.

Sverige började pressa på mer i den andra halvleken, även om de blågulas spel fortfarande såg uddlöst och okreativt ut.

Men så plötsligt hände det – igen.

Zlatan Ibrahimovic skarvar bollen mycket snyggt bakom österrikarnas backlinje, och den perfekt tajmade löpningen från Johan Elmander gav resultat. Galatasaray-anfallaren lyfter bollen över målvakten, och en tystnad uppstod som betydde att en gnutta hopp faktiskt fanns. 82:a minuten – tio minuter kvar att spela.

Ibrahimovic får en möjlighet efter en pass från Oscar Wendt, som trots allt kunde spela, men PSG-stjärnan får inte till det.

Sedan uppstår två straffsituationer som kunde ha räddat Sverige – men ingen straff dömdes. Den ena när Granqvists ben hakades fast i en bensax såg tveksam ut, men den andra när Ibrahimovic dyker förgäves solklart att det inte var straff.

Sedan kom ljudet som skar sig i alla svenskars öron. Slutsignalen var blåst. 2-1 och ett tungt poängtapp var ett faktum

Just nu ligger Sverige fyra i sin kvalgrupp, bakom ledande Tyskland (15 poäng), Irland (11 poäng) och Österrike (11poäng) som klättrar upp på en andraplats. Dock har Sverige (8 poäng) en match mindre spelad, då man möter Färöarna på tisdag. Dock är varken Johan Elmander eller Andreas Isaksson med i matchen då båda är avstängda.