Tagliavento i fokus på Artemio Franchi

Det var upplagt för en målfest på Stadio Artemio Franchi, när Fiorentina på söndagens lunchmatch tog emot Milan i Serie A. Ett möte som handlade om att Fiorentina skulle försöka käka upp gästernas försprång, samtidigt som Milan gärna ville hänga av Viola i jakten på Champions League-platserna.

Och det var efter en inledning där Fiorentina fört spelet men inte lyckats skapa nämnvärda farligheter, gästerna som tog kommandot på resultattavlan. Den tidigare Fiorentina-stjärnan Riccardo Montolivo var aggresiv mot David Pizarro och snodde åt sig bollen, innan han själv kyligt rullade in bollen förbi Viviano i hemmamålet.

Matchen stod därefter och vägde fram tills en omdiskutabel situtation fick Fiorentina att bli en man mindre på planen. På en omstållning försökte Stephan El Shaarawy rycka sig loss från Nenad Tomovic, men blev armbågad och föll ner i gräset. Domaren Paolo Tagliavento drog upp det röda kortet, vilket möjligtvis dock kunde ses som någorlunda hårt dömt.

Det var trots det Fiorentina som pressade på mot slutet av halvleken, där man visserligen även fick se Jovetic kliva av redan innan halvtidsvilan, men där man tvingade Abbiati till att arbeta i målet. Men 0-1 stod sig halvleken ut och Milan hade ett gyllene läge att ta ett stort kliv mot Champions League-spel.

Det blev inte sämre när Mathieu Flamini dessutom drygade ut ledningen i den 62a matchminuten. En kort slagen frispark på högerkanten, ner till El Shaarawy som slog ett fint inspel till fransmannen som inte gjorde bort sig.

Dock blev det som såg matchdödande ut, istället en rejäl väckarklocka för hemmalaget som blott fyra minuter senare reducerade på en tveksamt dömd straff. Straff blev det och Ljajic skickade in bollen stenhårt i mitten av målet, förbi den chanslösa Abbiati.

Och var den första straffen tveksam, var det mindre diskussion kring den andra åtta minuter senare. Mattia De Sciglio hamnade på hälarna i en situation med Juan Cuadrado, som fälldes av Milanförsvararen om Tagliavento pekade på straffpunkten. Och även om Abbiati var på straffsparken, kunde han inte stoppa David Pizarros avslut från att flyga in i nätmaskorna.

Milan pressade sedan på, samtidigt som Firoentina fick en del omställningsmöjligheter. Men trots att bollen tog på en Fiorentinaförsvarares arm i straffområdet i det absoluta slutskedet av matchen, dömde inte Tagliavento straff och matchen slutade 2-2 på Artemio Franchi.