Konspirationer, offerlamm och Bajen, såklart

Med cupen väl igång och Djurgården och Gnaget i rampljuset antar jag att all ordning är på nytt återställd. Världen är på nytt i symbios och människor lever i ett med djur och natur; men framförallt så går allt åt skogen för Bajen, precis som det ska. Men tolka mina ord på rätt sätt, inte för att det vore något bra, men för att det är just så som universum bestämt att det ska va’.

Vi Bajare har lärt oss bli vana vid att ständigt hamna utanför, att inte få ta del av härligheterna har numera blivit en del i vardagen för oss på söder. Visst, vi har ju vår vanliga försäsong – men vad spelar det för roll? Cupenmissen känns som den där stora festen du inte kunde gå på för att farmors 80-årsfika hamnade i vägen; och när man sedan kommer dit så märker man att kaffet är blaskigt som in i… Ja ni förstår vad jag vill komma till.

Jag, likt många andra Bajare där ute, har vid flertal tillfällen tänkt tanken ”varför alltid oss”, eller ”var detta verkligen nödvändigt?”. Och det är just det som jag ska försöka ta reda på i detta blogginlägg. På det mitt säregna konspirationsälskade vis var det alltså tänk att jag ska lista ut varför det alltid är oss och huruvida ”detta” faktiskt är nödvändigt. Vad skulle kunna ha hänt om vi faktiskt lyckats daska till Sirius istället för att sumpa platsen i gruppspelet? Låt oss spola tillbaka ett par månader.

Den 16:e augusti 2012, Studenternas IP, Uppsala. Våra grönvita soldater har nyligen, efter ett pinsamt 1-1 resultat, åkt ut mot division 1-gänget Sirius på straffar och jag, på andra sidan Sverige, begraver ansiktet i mina händer.
”Varför just oss? Var detta verkligen nödvändigt?”, snyftade jag för mig själv. Så ung och så naiv… Vad jag, vi, och Sverige inte förstod, var att i detta ögonblick hade vår planet räddats från dess undergång. Detta datum var, enligt flertal domedagsforskare, förutspått att bli datumet på den apokalyps som människan så länge väntat på. Men som vanligt fick Hammarby agera offerlamm och ta smällen för världens övriga invånare. Folk borde tacka oss.

Tror ni mig fortfarande inte? Vi kan spola tillbaka några år till.
Den 28:e oktober 2009, Vångavallen, Trelleborg. Antagligen den största snyting man som Bajare har behövt ta emot. Efter en förnedrande 4-2-förlust borta mot just Trelleborg, blev det nu officiellt att Hammarby under den nästkommande säsongen kommer att spela i Superettan. Denna heroiska uppoffring blev dock inget som räddade världen, men samma dag, tack vare Bajen, skickade NASA upp sin första Ares I-X-racket i Ares-programmet, vilket senare har lett till stora framsteg inom amerikansk rymdforskning. Ytterligare en gång, varsågod världen.

Så jag antar att det är på det här viset saker ska vara. För att jorden ska kunna klara sig behöver Bajen få pisk ibland. Men något som bör läggas på minnet är att det inte är för att vi, olikt övriga Stockholmklubbar, aldrig förlorar på grund av dåligt spel, utan enbart av ren medmänsklighet. Som man säger det, ”En riktig superhjälte avslöjar aldrig sin sanna identitet”.

Christian Sundqvist

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply