Sammanfattning av omgång 5

Hallå allihop! Då Sebastian Pearson har fått förhinder och inte kan skriva om helgens omgång så är det istället jag, Johannes Andersson som fått äran att gästa min kollega och sammanfatta den femte omgången av Premier League.

I vilket fall som helst har det varit en väldigt spännande och omtumlande omgång vi har fått skåda. Bland annat så gjorde Stéphane Sessègnon mål mot sin gamla klubb, Southampton nollade Liverpool på Anfield, och Paolo Di Canio blev förste manager att få sparken i årets upplaga av PL. Men jag tänkte börja med att lite snabbt gå igenom helgens resultat, och sedan dela med mig av mina tre utropstecken och frågetecken från omgången.

Cardiff 0-1 Tottenham
Man City 4-1 Man Utd
Arsenal 3-1 Stoke
Crystal Palace 0-2 Swansea
Chelsea 2-0 Fulham
Liverpool 0-1 Southampton
Newcastle 2-3 Hull
West Bromwich 3-0 Sunderland
West Ham 2-3 Everton
Norwich 0-1 Aston Villa

*****

Mina tre utropstecken från omgången:

1. Tottenham. Trots Manchester Citys kross av rivalen så kan jag inte undgå att placera Tottenham högst upp på min lista. Man ligger tillsammans med Arsenal på 12 poäng efter 5 matcher och trots att man inte har visat upp något skönlir så tycker jag att man kan se tydliga mästarlags-tendenser. Matchen mot Cardiff är ett bra exempel på det. Redan i den första halvleken skulle Hugo Lloris fått syna det röda kortet när han tog bollen med handen utanför straffområdet och på så sätt hindrade Frazier Campbell från att göra 1-0, men fransmannen klarade sig undan helskinnad. När man sedan avgjorde matchen i den tredje övertidsminuten, så känns det verkligen som att det är deras år på något sätt, och det gör att jag tror att vi mycket väl kan se Spurs som mästare i mitten av maj nästa år.

2. Leighton Baines. Precis som tidigare år har Evertons engelske vänsterback klivit fram och visat vilken klass han håller defensivt. Han är en viktig pjäs i det Everton som ännu inte förlorat en match under säsongen och hållit nollan tre av fem första matcherna, och senast mot West Ham visade han återigen att han också är, kanske hela Premier Leagues, bästa frisparksläggare. Med två delikatesser från liknande position strax utanför straffområdet visade han vägen till tre poäng borta mot Hammers, och fråna är om inte David Moyes ångrar att han inte plockade med sig landslagsmannen från The Toffees.

3. Manchester City. För andra gången på tre matcher pulveriserade Manchetser City sin värsta rival United och även om The Red Devils försvarsspel höll svensk division 4-nivå, så kunde man se den där hungern, glimten och aggresiviteten vi såg under guldåret som var som borta under förra säsongen.

*****

Mina tre frågetecken efter förra omgången:

1. Manchester United. Visst, Manchester City var bra, men vad har Moyes gjort med Uniteds försvarsspel? Under Fergie var det ett av ligans bästa, och Moyes själv skapade ett av ligans mest hårdjobbande och organiserade försvar i Everton, men det är något som inte stämmer för mästarna. Mot rivalerna var visade försvaret upp ett av de sämsta jag sett på länge och får man inte ordning på det kommer det att bli en av klubbens sämsta säsonger på flera decennier.

2. Sunderland. Oj vad läget är tufft för The Black Cats men jag ställer mig frågande till hur man hanterat Di Canio-situationen. Det har bara blivit en poäng än så länge och man har spelat ungefär lika dåligt som Arsenal var bra säsongen 2004/05, men ärligt talat tror inte jag att göra sig av med Di Canio är lösningen. En sådan egenkär och stark person som Di Canio kan nog skrämma kvalitén ur sina spelare, så att man tar in en ny tränare för att skapa ny energi i omklädningsrummet känns bara onädigt. Det kunde itelienaren själv ha gjort.

3. Liverpool. Nu tror jag i och försig att det inte är någon större panik i Liverpoollägret men trots att man gjort den bästa starten på över fem år så känner jag mig orolig över hur den fortsatta säsongen ska gå. En skada på Coutinho, som visserligen är en spelare i värdsklass i sina bästa stunder, ska inte påverka laget så enormt det gjort. Efter att den lille brassen gick ut skadad mot Swansea tappade man hela spelet och blev rejält tillbakapressade av Swansea den sista halvtimmen, och mot Southampton var men totalt uddlöst trots hemmaplan. Visserligen saknade man också Glen Johnson i dessa matcher, men klarar man inte av att prestera någon form av possession-fotboll utan Coutinho, då kan man glömma toppen av tabellen.

*****

Till nästa omgång är förhoppningsvis Sebastian tillbaka för att summera den sjätte omgången, men till dess, väl mött och glöm inte Tottenham – Chelsea klockan 13:45 på lördag!

// Johannes Andersson

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply