PSG vidare efter oavgjort resultat

Förutsättningarna var som sådana att eftersom PSG lyckades knipa en tung 2-1-seger på Mestalla i det första åttondelsfinalmötet låg pressen ikväll på Valencia för att kunna säkra avancemang. Spanjorerna var tvungna att göra minst två mål för att ha en chans att gå vidare, vilket såg ut att kunna uppfyllas ett tag in i matchen. Men hemmalaget på Parc des Princes visade att lyckad taktik samt lite flyt skulle räcka för framsteg i turneringen.

Gästerna tog tag i taktpinnen omgående efter avspark, och tilläts föra spelet med en hög procentandel bollinnehav – dock utan att skapa de riktigt farliga målchanserna. PSG å andra sidan visade inga prov på att skapa längre anfall, utan fokuserade istället på ett snabbt kontringsspel med snabba spjutspetsar i Lucas Moura och Ezequiel Lavezzi från start, då svenske Zlatan Ibrahimovic saknades på grund av avstängning.

Publiken i den franska huvudstaden fick se spelarna bege sig till omklädningsrummen för halvtidsvila efter en relativt tempofattig, i varje fall chansfattig, första halvlek. Men spänningen skulle trappas upp rejält kort inpå den nästföljande halvleken.

Klockan hade tickat upp mot 55 minuter när Valencia, närmare bestämt den offensive brasilianaren Jonas, sköt in ledningsmålet från distans. Via ett hårt och välplacerat skott, som tycktes ta Salvatore Sirigu lite på sängen, kunde bortalaget stoltsera med att leda och endast vara ett mål ifrån avancemang, vilket blev en stor farthöjare för de vitklädda.

Men Valencias lycka skulle inte vara speciellt länge visade det sig. Efter ett ödestigert bolltapp på egen planhalva lyckades PSG:s inbytte anfallare Kevin Gameiro snappa upp bollen och därefter inleda en fartfull soloräd mot motståndarmålet. Spelaren lyckades, via en blandning mellan tur och skicklighet, få fram bollen till en formstark Lavezzi som först brände det gyllene läget att näta men kunde lyckligtvis för lagets del trycka in returen.

Kvitteringen innebar att gästerna återigen var piskade att göra två nya mål för att kunna vinna dubbelmötet, utan att gå till förlängning. Något som verkade smått omöjligt, vilket även syntes på spanjorerna och deras agerande, och Paris SG kunde istället spela av matchen fram till slutsignalen utan några större bekymmer. Väl där stod det klart att Paris Saint-Germain avancerar till kvartsfinal efter totalt 3-2 i dubbelmötet med Valencia.