Panathinaikos räddade 1 poäng hemma mot Lazio

I en vidöppen Grupp J i Europa League drabbades idag Panathinaikos och Lazio samman för första gången i Europa-spel.

Lazio startade matchen klart bäst och Candreva drar till med ett fint pressat skott utifrån i matchens 2:a minut som Karnezis, målvakten i Panathinaikos, gör en fin räddning på. Lazio fortsätter pressa på och innan 17 minuter passerat har man redan skapat 4 hörnor. Bästa läget för Lazio kommer på matchens 4:e hörna i 18:e minuten. Försvararen André Dias kommer upp högst på en hörna och nicken smeker målvaktens högra stolpe. Det är tydligt att Panathinaikos inleder matchen med en defensiv spelidé och man väljer att försvara med 10 spelare på egen planhalva vid Lazios uppselsfas, på hemmaplan. Sedan satsar man på snabba omställningar, men bristen på kvalite på sista tredjedelen är slående och det farligaste Panathinaikos lyckades skapa inledningsvis är en orsakad frispark i Lazios straffområde. I matchens 25:e minut kommer matchens första mål. En djupledsboll bakom Panathinaikos backlinje tvingar målvakten längs med sin kortlinje där han samlar upp bollen och lugnt spelar upp bollen till Seitaridis. Seitaridis har i sin tur flera bra passningsalternativ. Han väljer däremot det sämsta när han passar bollen tillbaka mot mål. Det enda problemet är att målvakten inte har hunnit tillbaka till linjen, och bollen rullar i eget mål. Ett ofattbart hjärnsläpp som gav Lazio ledningen och som Seitaridis sent kommer glömma.

Vid underläge 0-1 flyttar Panathinaikos upp laget ett par steg och spelet och bollinnehavet jämnar ut sig. Några klara målchanser blir det inte innan halvtid men Panathinaikos samlar på sig lite halvchanser med flera frisparkar på offensiv planhalva.

I andra halvlek försöker Panathinaikos föra spelet på Lazios planhalva men drabbas allt som oftast av snabba omställningar från italienarna. Det är i andra halvlek en match med många boll-erövringar och många individuella misstag och väldigt lite spel på mitten. Matchen står och väger i mitten på andra halvlek. Bästa läget för en kvittering för grekerna kommer i den 72:a minuten när Owusu-Abeyie driver fram bollen och avslutar med vänstern utanför straffområdet, tätt utanför.

Kvitteringen skulle komma i matchens sista ordinarie minut. Toché plockar ner ett inlägg och lyckas få en tå på bollen och 1-1 i den 90:e minuten står sig matchen igenom.

Ingen match som går till historien kvalitetsmässigt. Men Seitaridis självmål kommer göra att den ändå blir något att blicka tillbaka på.