Omgång 2: Ungdomen räddar Lyon – och ligan

Nu är även den andra omgången i Ligue 1 passerad, och liksom den första orsakade den inget annat än huvudbry. Man hade kunnat tänka sig att lite mer kött på benen, i form av fler spelade matcher, skulle ge skymtar av lösningen på pusslet. Tänk om. Nej, tänk inte alls. Det är ändå lönlöst.
  I Paris uppenbarade sig en osynlig vägg jämsmed Guillermo Ochoas mållinje. På Korsika befann sig ett revanschlystet Bastia, som skickade hem ett tidigare imponerande Valenciennes med svansen mellan benen. Listan fortsätter. Men det är klart, det fanns undantag.
__________________________________________

Tacos, grillchips och soffsåsande. Fredag. Som vanligt bjöd denna underbara helgdag på en sen ligamatch från Hexagonen. Den här gången var det Sochaux som agerade värd för Lyon. Hemmalaget inledde säsongen förra helgen med ett oavgjort resultat. Kvällens gäster, å andra sidan, vann komfortabelt, med 4-0, och imponerade på många med sin målglada spelstil. Något de skulle komma att spinna vidare på.
  Ett tidigt ledningsmål i Sochauxs favör skulle dock sätta skräck i bortalaget, som hade det svårt båda gångerna lagen möttes förra säsongen (en oavgjord, en förlust). Men sen small det. 1-1. 1-2. 1-3. Tack och god natt, och så var det med det.

Vad är det då som har lett till Lyons islossning? Jag menar, sju mål på två matcher talar sitt tydliga språk, även om motståndet har lämnat mer att önska. Och då har ändå inte lagets bästa målskytt från i våras, Bafetimbi Gomis, spelat en enda minut. Detsamma gäller den forne skyttekungen, numera Qatar-bosatte, Lisandro Lopez, som spelade en avgörande roll under klubbens glansdagar i början av seklet. Det är nya tider nu, och efter några år på dekis är den anrika föreningen tillbaka i finrummet där den hör hemma. Med en ny generation vid rodret.
  Yassine Benzia, 18 år. Alexandre Lacazette, 22 år. Clement Grenier, 22 år. Samuel Umtiti, 19 år. Jordan Ferri, 21 år. Dessa är startspelare i ett Lyon, vars sätt att spela fotboll föder en ständig mersmak hos åskådaren. När matchen är slut längtar man hejdlöst efter nästa. Vänder vi oss till bänken hittar vi ännu yngre, lovande tonåringar, som exempel. De är framtiden, men de är även nuet. Något som får mig att tro på den genuina, franska klubblagsfotbollen igen. Den som alltid har hägrat – med eller utan miljardägare och Dream team-liknande startelvor. Den som var på väg att glömmas bort.
  Därför säger jag bara, tack Lyon.
__________________________________________

Subtilt upplyft av fredagens prestation, signerad den nya generationen, löpte lördagens matcher förbi mig som ett sjok av överskuggade medelmåttsframträdanden. Först på söndagen återfick jag förståndet. Lyckligtvis, eller olyckligtvis, var det bra timing, då Monaco skulle komma att slå hål på min satsa-på-de-inhemska-talangerna-teori. Om än bara till viss del.

För andra ligamatchen i rad gjorde han det han är betald för att göra. Han, som i Radamel Falcao. Därför var det säkerligen få som höjde på ögonbrynen när Han utlästes som den första målskytten i den tidiga eftermiddagsmatchen mot Montpellier. Dock skulle inte colombianen stå i centrum när matchen var slut. Showen stals istället av den 23-årige fransmannen, Emmanuel Rivière, som efter två tvåsäsongssejourer i Saint-Etienne och, senast, Toulouse har hamnat mitt i miljardbygget i den lilla statstaten utanför Frankrikes södra kust.
  Jag vill tro att anfallaren, med sitt hattrick i vinstmatchen som slutade hela 4-1, inte bara skickade en passning till konkurrenterna runt om i landet. Utan även till varenda fotbollsklubb runt om i världen, som har gjort, eller ens har övervägt att göra, ett klubbmärke till ett företag med visionen att länsa andra länder på storstjärnor. Rivière bevisade att gräset faktiskt inte alltid är grönare på andra sidan. Att oavsett vilka affischnamn man knyter till sig, kan framgången slutligen landa på doldisen med några nollor färre på lönechecken. Dessa nollor är nämligen noll värda ute på fotbollsplanen. Där härskar prestationer och ingenting annat.
__________________________________________

Omgångens mål: Det hittar vi i söndagsmatchen mellan Lorient och Nantes, när lagkaptenen Fabien Audard bjöd på ett minsann spektakulärt mål.


_________________________________________

Resultat omgång 2:

Sochaux – Lyon 1-3
Marseille – Evian 2-0
Bastia – Valenciennes 2-0
Nice – Rennes 2-1
Reims – Lille 2-1
Saint-Etienne – Guingamp 1-0
Toulouse – Bordeaux 1-1
Monaco – Montpellier 4-1
Lorient – Nantes 2-1
Paris Saint-Germain – Ajaccio 1-1

Au revoir!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365