Neymars drömmål visade vägen till Brasiliens premiärseger

Det skulle inte dröja länge för än brassarna började röra sig uppåt i banan och efter många, intensiva anfallsförsök så skulle det till slut betala av sig. Marcelo lyckades snappa upp bollen ute på sin vänsterkant och slog den inåt i riktning mot straffområdet. Strax utanför boxen flög brasse-strikern Fred upp i luften och med hjälp av bröstkorgen skickade han iväg en stenhård passning till Neymar, som på volley instinktivt klippte till. Bollen flög med full fart mot Kawashimas vänstra kryss och trots ett handlöst, desperat försök att nå bollen fanns det inte mycket som Japans nummer ett kunde göra åt saken. 1-0 med dunder och brak, efter mindre än tre minuter spelade. Och jag tvekar på att jag var den enda att applådera vid det tillfället.

Den starka offensiv som hemmanationen bjudit upp till i matchens inledning skulle sedan succesivt dämpas ned ju längre in i matchen vi kom och japanerna kunde utmed detta börja ta en allt större plats på planen. Även om dominansen fortfarande låg hos brassarna så märkte man hur det slarvades hit och dit. Neymar började få det allt svårare med sina dribblingar och ibland råkade det bli lite för mycket han själv. Och mot en skicklig ytterback som Uchida hade han inte mycket att sätta emot. Halvtidsvilan kom lägligt för båda lagen, dock av olika anledningar.

Med en ny halvlek full av nya möjligheter klev båda lagen ut på planen fulla av energi, och ytterligare en gång visade brassarna att de skulle vara farligast från start. I matchens 48:e minut skickades en studsande crossboll in i japanernas straffområde som en oförberedd Paulinho, på stapplande steg, lyckades ta emot. Med liten yta att röra sig på tvingades han till skott och även om få var bredda på det så blev detta målet som utökade Brasiliens ledning till 2-0.

Hemmanationen fortsatte den höga pressen under resterande tid av matchen och i en halvlek knappt utan japansk bollföring skulle brassarna få det sista ordet. I matchens slutskede lyckades Oscar, med hjälp av en sylvass genomskärare, finna en löpande Jo, som utan större svårigheter kunde spika matchens slutresultat: 3-0.