bet365

Milans ’Moneyball’ ett steg från mirakel

Den 17:e juli började Milans omvandling. Zlatan Ibrahimovic såldes till Paris Saint-Germain, Thiago Silva försvann dagar senare och innan säsongens start hade även Antonio Cassano försvunnit. Silvio Berlusconi införde ett nytt tänkande mot ett mer sparsamt ekonomiskt och långsiktigt satsande lag. Om det är för Financial Fair-Play eller hans egen vinning kan vi nog aldrig bekräfta till hundra procent, men Milans ’Moneyball’ blev ett faktum. Legenderna hade lagt av tidigare och sportchefen Adriano Galliani fick ta på sig Brad Pitts roll som Billy Beane i Moneyball och med en strikt budget försöka leta efter de gömda diamanterna på marknaden.

Valen föll på den mycket lovande talangen M’Baye Niang, Genoas Kevin Constant och Francesco Acerbi(nu såld), nedflyttade Villarreals Cristian Zapata, katalanska Roma-floppen Bojan Krkic och ett byte med ärkerivalen som fick Antonio Cassano och en fin slant för sin Giampaolo Pazzini. Sedan tidigare var det även klart att den ’nya Pirlo’ Riccardo Montolivo anlänt samtidigt som man fått loss Stephan El Shaarawy och förlängt avtalet med den sista från det gamla gärdet, Massimo Ambrosini. 

Helt uträknade, hånade och ständigt kritiserade Milan började säsongen som många förväntat sig. Med nederlag efter nederlag och en blytung femtondeplats var resultatet efter ett antal spelade matcher i Serie A. Mister Massimiliano Allegri ansågs av det flesta vara offrad till hajarna, som ryckte ner italienaren i det bottenlösa djupet. Men trots bakslagen och den kritik som faktiskt uppstod mot tränaren, fick han fortsatt förtroende. Det förtroendet skulle visa sig bli ett av de bättre besluten Milans ledning tagit på mycket länge.

För stegvis blev det bättre i Rossoneri. Laget spelade bättre och bättre, den unga Il Faraone tog ansvaret som den stora ledaren och öste in mål. Mittfältsnyckeln Riccardo Montolivo var stabil och säker med sitt spel och poängen började rulla in. När man senare skrällvann mot den självskrivna Scudetton-vinnaren Juventus på San Siro var det Allegri som stod med ett brett leende. Milans Moneyball hade chockat Italien och genom en taktiskt lyckad insats visat att man kan mer. Milan började få resultat för sitt anfallsspel och efter nyår har man fortfarande inte förlorat någon tävlingsmatch efter full tid. Allegri har hittat ett taktiskt recept som nu gav resultat.  

Sen kom januari-månad – transfermaknaden. Berlusconi tog det smärtande beslutet att offra den skadebenägna ankan, älskad av fansen, förhållande med presidentens dotter och som med ett evigt förtroende sagts vara Milans nästa superstjärna. Men ankan flögs hem till Brasilien, gav presidenten en fin slant och som öppnade för att Milans svar på Brad Pitt, sportchefen Adriano Galliani skulle kunna dra fram nästa diamant ur fotbollsvärlden.

Mario Balotelli var en långsiktig target på marknaden, men priset var för högt. Spelarens situation blev dock skakigare och skakigare i Man City, med kontroverser och med brittisk media som grillade storklubben. Tålmodiga Adriano Galliani utnyttjade situationen galant, fick ner priset – steg för steg – och övertygade slutligen engelsmännen till att vika sig. Balotelli var i Milano till reapris.

I skuggan av profilvärvningen var ynglingen M’Baye Niang överraskande en viktig roll på högeryttern i tridenten, Mattia De Scigio imponerar på ytterbackspositionerna trots sin unga ålder och även defensiven blev allt starkare. Det rutinerade och titelberikade Rossoneri var nu en ung tridente av mohikaner i topp. Och Milan var mirakulöst i februari tillbaka i slaget om Champions League. En omvandling som ingen såg komma i höstas, som nu var ett faktum – och som dessutom utlovade mer. 

För det kom mer. Matchen mot Barcelona var mötet som skulle stoppa Milans Europacupresa. Den katalanska maskinen som malt ner försvar efter försvar i världen. Maskinen som förra våren malde ner ett stjärnberikat Milan. Det nya b-betonade Milan, som dessutom inte kunde använda sin Super Mario i turneringen, räknades bli nermalda. Alla räknade med det. Men som en blixt från klar himmel, var det Rossoneri som taktiskt och mentalt var det starkare laget. Med allt att vinna, gick man och vann. Slutresultatet 2-0 – ett resultat som skakade världen.

Nu är det ett möte kvar mellan lagen som på tisdagen drabbas samman. Ett möte som ett skakat Barcelona måste vinna för att stärka sin position som bäst i världen. Samtidigt är det ett Milan som kommer med en oväntad sits, med en ledning som måste försvaras. Hur det går vet vi klockan 20:45 på tisdagskvällen. Men oavsett hur det slutar, är det inte alltid den slutliga vinnaren som lovordas. I Moneyball blev det ingen fulländad triumf för sportchefen Billy Beane(spelad av Brad Pitt) och hans Oakland Athletic. Men trots den sista förlusten sågs man som vinnare.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply