Matchguide: Frankrike – Nigeria

Frankrike mäktade med en gruppspelsseger, där man stannade på sju inspelade poäng. Nigeria spelade in fyra pinnar och höll sig kvar på en slutspelsplats, en ynka poäng före tredjeplacerade Bosnien. Mötet ser du på SVT2 med start 18.00.

Frankrike
Tidigare resultat:
3-0, 5-2, 0-0
Trolig startelva (4-5-1): Lloris; Debuchy, Varane, Mangala, Evra; Valbuena, Pogba, Cabaye, Matuidi, Griezmann; Benzema
Avstängningar/skador: Sakho (osäker) Kommentar: Frankrike har imponerat riktigt mycket under gruppspelsfasen och utmärkte sig tidigt med sina målrika segrar. Benzema har varit Frankrikes starkast lysande stjärna och stänkt in tre mål. Såg aningen omotiverade ut i den sista gruppspelsmatchen, där med kryssade mot Ecuador, men var i praktiken redan klar gruppsegrare.

Utropstecken: Anfallsspelet – Frankrike har varit otroligt vassa framåt och har öst in mål i gruppspelet. Benzema ser riktigt vass ut, samtidigt som Oliver Giroud såg spelsugen ut mot Schweiz. Med Valbuena i form kan fransmännen gå långt i detta mästerskap.

Frågetecken: Mittbackarna – Frankrike har otur med mittbackarna då Mamadou Sakho fått problem med baksidan av ena låret. Samtidigt har Laurent Koscielny tidigare haft skadeproblem och precis återhämtat sig till VM-slutspelet. Mycket osäkert om Sakho, Koscielny eller Mangala tar plats bredvid Varane i mittförsvaret.

Håll ett öga på: Karim Benzema – Karim Benzema har varit i toppform under VM-slutspelets inledning och spelat riktigt bra i de två inledande gruppspelsmatcherna. Stått för tre mål hittills och är ett av VM:s allra vassaste anfallsvapen.

Nigeria
Tidigare resultat: 0-0, 1-0, 2-3
Trolig startelva (4-4-2): Enyeama; Ambrose, Yobo, Oshaniwa, Omeruo; Musa, Onazi, Mikel, Uchebo; Odemwingie, Emenike
Avstängningar/skador: Babatunde (bruten arm), Moses (osäker)
Kommentar: Tog sig med nöd och näppe vidare från gruppspelet och var nära att rubba Argentina i gruppspelets sista omgång. Här blev det en 2-3-förlust, men kunde mycket väl ha tagit alla tre poängen. Kan säkerligen störa Frankrike i åttondelsfinalen, men får det svårt att peta undan dem från en kvartsfinal.

Utropstecken: Löpstyrkan – De afrikanska länderna brukar vara ruskigt kvicka och Nigeria är ett av laget som definitivt hör hemma i den kategorin. Musa är troligen en av de snabbaste spelarna i hela VM-slutspelet, medan Emenike och Odemwingie har bra driv i skorna. Kan bli ett riktigt effektivt vapen mot den franska backlinjen.

Frågetecken: Försvarslinjen – Den nigerianska backlinjen är inte särskilt rutinerad, trots att man har veteranen Joseph Yobo i mittförsvaret. Ambrose har hunnit med två säsonger i den skotska ligan med Celtic, Omeruo har en säsong i den holländska ligan samt en säsong i Middlesborough medan Oshaniwa håller till i Israel. Med andra ord kommer stora delar av ansvaret att ligga på Yobos axlar. Håll ett öga på: Emmanuel Emenike – Till en början kändes Ahmed Musa som det självklara valet, men personligen tror jag att Emmanuel Emenike kan bli en nyckelfigur mot Frankrike. Med sin styrka är han den enda offensiva nigerianska spelaren som kan utmana en mittback som Sakho i luftrummet. Trots sin styrka har Emenike ett skönt driv i steget och är viktig i den nigerianska offensiven. Musa känns för tunn för att kunna utgöra ett riktigt stort hot i dagens match.

Tips: 3-1 till Frankrike
Kommentar: Frankrike verkar vara offensivt inriktade under detta mästerskap, samtidigt som Nigeria inte har ett vattentätt försvar. Den kombinationen gör att jag tror på en hyfsat målrik match, till Frankrikes favör. Fransoserna har helt enkelt för bra spelare och för bra form för att Nigeria ska kunna rubba dem. Benzema, Matuidi och Giroud sätter jag som målskyttar för Frankrike, medan Odemwingie gör Nigerias tröstmål.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply