Matchguide: Brasilien – Chile

Matchen sänds på SVT2. Här nedan följer en blick på landslagen som gör upp om den första kvartsfinalsplatsen i detta världsmästerskap.

Brasilien
Tidigare resultat: 3-1 v Kroatien, 0-0 v Mexiko, 4-1 v Kamerun
Trolig startelva (4-2-3-1): Júlio César; Maicon, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Fernandinho, Luiz Gustavo; Oscar, Neymar, Hulk; Fred 
Avstängningar/skador: Inga
Kommentar: Har tagit sig vidare till åttondelsfinal utan att bli besegrade. Efter en inledande vinst mot Kroatien, blev det visserligen en liten dipp i form av ett mållöst resultat mot Mexiko, men i sista omgången fick ett redan ut slaget Kamerun ge vika när brassarna vann med 1-4. Väntas nu byta ut Paulinho, som inte imponerat, mot Fernandinho som gjorde ett piggt inhopp senast. Sen kan även Marcelo vara på väg att få chansen från start, istället för Dani Alves.

Utropstecken: Anfallsspelet – Speciellt i den sista matchen vissade Brasilien stundtals ett fantasifullt och vackert spel, som dessutom resulterade i flertalet mål. Brasilien har ett av världens bästa offensiva landslag och med Neymar på planen kan man räkna med att målchanser kommr att dyka upp. Ett litet frågetecken där till Fred, som dock gjorde mål i sista matchen. Kanske lossnar det även nu för anfallaren…

Frågetecken: Fred – Det är svårt att hitta riktiga svaghetstecken i Brasilien, men ska vi välja ut något så får det bli Fred. Anfallaren är det självklara valet längst fram för Brasilien, men det säger inte mycket. Targetspelaren kommer att vara viktig på lördag när bollen ska låsas fast på offensiv planhalva mot Chile, men samtidigt måste han producera mer från sin position. Målskytt senast, kanske lossnar det nu ändå?

Håll ett öga på: Neymar. Jagar skytteligatiteln i detta fotbolls-VM och är alltid ett hot. Kommer säkert vara rejält taggad och på tårna direkt från start i åttondelsfinalen, och det ska nog mycket till för att det inte blir något mål från stjärnan. 

Chile
Tidigare resultat:
 3-1 v Australien, 2-0 v Spanien, 0-2 v Holland
Trolig startelva (3-4-1-2): 
Bravo; Medel, Silva, Jara; Isla, Aranguiz, Diaz, Mena; Vidal; Sanchez, Vargas
Avstängningar/skador: Inga
Kommentar: Chile har varit en av de stora överraskningarna i VM, vilket bland annat Spanien har fått känna på. Ett lag som numera är välsignat av flera stora fotbollsspelare, med Arturo Vidal på mittfältet och kvicke Alexis Sanchez i anfallet. Föll visserligen i senaste matchen mot Holland men då var Chile redan kvalificerade för åttondelsfinal, och vilade därför bland annat Vidal (som hade skadeproblem inför VM). Mittfältaren, som till vardags tillhör Juventus, lär dock vara med från start mot hemmanationen.

Utropstecken: Kontringsspelet – Chile har en fantastisk fotboll och bjuder på finess. Brasilien ska inte räkna med att det bara blir hemmanationen som bjuder på skönt spel på lördag. För är det något som kan komma att bli Chiles nyckel i matchen, blir det snabba omställningar och utnyttjande av ytorna som uppstår bakom ett bollförande, högt liggande Brasilien. Ett spel som egentligen ska passa bra mot detta motstånd.

Frågetecken: Fasta situationer – Är det något som inte skrämmer Brasilien inför åttondelsfinalen så är det Chiles spel i luften. Fasta situationer som hörnor och frisparkar, eller inlägg över huvud taget, är något som inte fungerat optimalt hittills. Chile är snabba, kvicka, tekniska – men de är inte starka i luftutrymmet. Där är Brasilien helt överlägsna på förhand.

Håll ett öga på: Alexis Sanchez. Har visserligen bara gjort ett mål hittills i detta fotbolls-VM, men anfallaren är nyckeln till att anfallsspelet sätter sig på lördagen. Brasiliens ytor kommer vara målet för chilenaren som måste ta till vara på sina chanser. Snabb, bra teknik och sen en bra passningsspelare också. Vargas hoppas säkert att han får en del bollar serverade in mot boxen. 

Tips: 3-2 till Brasilien.
Kommentar: Jag tror på en match med högt adrenalin och där vi kommer få räkna med mål. Chiles chanser hänger till stor del på att Claudio Bravo gör en fenomenal insats mellan stolparna, men hur klarar han pressen från Neymar och kamraterna. Bollen kommer till stor del ligga vid brasilianska fötter, men Chile kommer i sin tur att få möjligheter och är snabba på att slå till när det väl dyker upp chanser. Jag tror dock inte att de lyckas besegra hemmanationen. De lämnar dock med flaggan i topp efter en sista, hedersvärd strid i detta världsmästerskap.


You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply