Matchguide: Argentina – Schweiz

Matchen sänds i TV4 med sändningsstart klockan 17. Nedan följer en analys om lagen som ställs mot USA eller Belgien i kvartsfinal.

Argentina

Tidigare resultat: 2 – 1 v Bosnien, 1 – 0 v Iran, 3 – 2 v Nigeria

Trolig startelva: Romero; Zabaleta, Fernández, Garay, Royo; Gago, Mascherano, Di Maria; Lavezzi, Messi, Higuain

Avstängningar/skador: Sergio Agüero

Kommentar: Argentina har i mina ögon fått en perfekt start på årets VM-turnering. Efter att en viss Lionel Messi avgjort två annars väldigt tröga segrar mot Bosnien Hercegovina och Iran, visade Alejandro Sabellas mannar på en helt annan fart i spelet när man i den sista gruppspelsmatchen slog Nigeria med 3-2. Mycket vilar givetvis i fyramålsskytten Lionel Messis fötter – men lika beroende som Argentina är av Barcastjärnan är Messi beroende av att ha spelare som ständigt är i rörelse runtomkring sig. Något vi fick se betydligt fler glimtar av mot Nigeria än någon gång tidigare i turneringen. Det vilar därför ett extra stort ansvar på spelare som Gonzalo Higuain och kanske framförallt blixtsnabbe Angel di Maria när Sergio Agüero mycket olyckligt missar den resterande delen av mästerskapet på grund av skada.

 Utropstecken: Lionel Messi – Det går naturligtvis inte att överdriva den nyblivne 27-åringens betydelse för det här landslaget. Trots att Messi precis som hela Argentina var rent utav dålig i matcherna mot Bosnien och Iran räckte det med att blixtra till två gånger för att avgöra två sömniga tillställningar. När Argentina sedan ställdes mot Nigeria slog han till två gånger om, och såg dessutom betydligt rappare ut i steget än i de två första matcherna. Att Argentinas spel sedan gick i stå när Alejandro Sabella valde att vila Messi stora delar av den andra halvleken visar hur mycket av lagets spel som faktiskt går igenom den 169 centimeter långe Barcelonaprodukten.

 Frågetecken: Försvarsspelet – Kritiker pekade inför turneringen på att Argentinas fall förmodligen kommer bli bristen på namnkunniga spelare i försvarslinjen. Hur har backlinjen då skötts sig i de tre inledande matcherna? Sådär, skulle jag säga. Tre insläppta mål på lika många matcher är väl egentligen inget uselt facit. Men ett gruppmotstånd i form av Bosnien, Iran och Nigeria kan knappast räknas som VM:s starkaste. Det var dessutom anmärkningsvärt i samtliga matcher, men kanske framförallt i den sista matchen mot Nigeria. Att man hade svårt att matcha snabbheten hos exempelvis Ahmed Musa som två gånger om rann igenom och straffade den något tröga backlinjen. Ett eldprov väntar när formtoppade Xherdan Shaqiri ikväll står på andra sidan.

 Håll ett öga på: Angel di Maria – Har en strålande säsong i Real Madrid bakom sig där speedkulan dominerat både från en kant och en central mittfältsposition i det Champions League-vinnande laget. VM-insatsen har hittills varit ojämn – men i matchen mot Nigeria var 26-åringen bäst på plan och lyckades väl egentligen med allt förutom att göra mål. Ett gott omen för Argentina som behöver en Di Maria i toppform för att kunna störa de stora jättarna när det börjar dra ihop sig.

Schweiz

Tidigare resultat: 2 – 1 v Ecuador, 2 – 5 v Frankrike, 3 – 0 v Honduras

Trolig startelva:  Benaglio; Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez; Behrami, Inler; Shaqiri, Xhaka, Mehmedi; Drmic

Avstängningar/skador: Steve von Bergen, Mario Gavranovic

Kommentar: Schweiz visade precis som Argentina inte upp något övertygande spel i sina två första gruppspelsmatcher. I premiärsegern mot Ecuador avgjorde man sent (och ganska orättvist), och mot Frankrike åkte laget på en rejäl mina när Diego Benaglio i Schweizs mål tvingades hämta ut bollen ur nätet hela fem gånger. Mot Honduras hette den stora matchhjälten Xherdan Shaqiri som frälste Schweiz med sina tre mål. Spelmässigt såg det även betydligt bättre ut än i de två inledande matcherna.

 Utropstecken: Xherdan Shaqiri – Var fullkomligt lysande i 3-0-segern mot Honduras och bjöd inte bara på ett hattrick – utan även ett av VM:s vackraste mål när han en bit utanför straffområdet bombade upp bollen i krysset. Har en liknande betydelse som Messi har för moståndarlaget och måste prestera på högsta nivå om Schweiz ska kunna skrälla mot Argentina. Komplett offensiv spelare som i form varvar fart, teknik och ett underbart tillslag på ett perfekt sätt.

 Frågetecken: Mittlåset – I rutinerade Steve von Bergens frånvaro fick Johan Djourou och Fabian Schär chansen som mittbackspar i krossen mot Honduras. Ett samspel som såg betydligt svajigare ut än vad resultatet visar. Johan Djourou har visserligen fina meriter som spelare i både Arsenal och Hamburg, men har vid sidan av en hög högstanivå en tendens att bjuda på förödande misstag i viktiga matcher. Bakom finns Philippe Senderos som även han besitter en oroväckande låg lägstanivå.

 Håll ett öga på: Diego Benaglio – När mittförsvaret darrade i den avslutande matchen mot Honduras stod Benaglio för en rad kvalificerade räddningar som såg till att Schweiz slapp oroa sig för en eventuell anstormning från Honduras sida. Wolfsburgsmålvakten som i vanlig ordning stått för en bra säsong i Bundesliga blir ovärderlig för Schweiz när några av världens bästa offensiva spelare står på andra sidan.

Tips: 4-1 till Argentina.

Kommentar: Med tanke på att båda lagens styrkor ligger i offensiven tror jag på en hel del mål. Argentina känns dock ett par snäpp vassare i samtliga lagdelar och har växt in i turneringen på ett sätt som gör att landet bör ha god chans att slåss om de ädlaste medaljerna. Det ska mycket till om Schweizs backlinje pallar trycket när Lionel Messi, Angel di Maria, Gonzalo Higuain och Ezequiel Lavezzi växlar tempo i offensiven. Vilka nätar då? Angel di Maria smäller in sina två första mål i turneringen, Lionel Messi och Gonzalo Higuain står för de två andra. Josip Drmic tröstmålar för Schweiz.

 

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365