Marseille drog det längsta strået mot Lille

I den sista matchen av omgång 14 i Ligue 1, gästade niondeplacerade, Lille, femteplacerade, Marseille, på Stade Velodrome. Båda lagen kom till avspark med en förlust från förra helgen i bagaget, och hemmalaget visste med sig att en trepoängare denna kväll skulle ta dem till en delad förstaplats i ligan.

Det var bortalaget som inledde piggast, båda chans- och bollinnehavsmässigt, och tvingade Marseille-målvakten, Steve Mandanda, till att göra en imponerande reflexräddning redan i den åttonde minuten.
Men kort därefter skulle det vara ombytta roller, och gästernas målvakt, Mickael Landreau, ville inte visa sig vara sämre än sin motståndare på andra sidan. Från nära håll motade han ett, två och tre skott efter varandra, innan försvarare kunde rensa undan, och på så vis räddade sitt Lille från att hamna i tidigt underläge.

Efter det stod matchen och velade, utan att något av lagen tog tag i taktpinnen. Men, som en blixt från klar himmel, skulle det första målet komma – trodde man. Jordan Ayew lyckades efter ett inlägg styra bollen förbi Landreau, men tyvärr för Marseilles del så lyfte den assisterande domaren flaggan, och anfallaren dömdes helt korrekt av för offside.

Resultatet var ännu mållöst när den första halvleken gick in på tilläggstid, som skulle komma att bli en väldigt händelserik sådan. I en utav hemmalagets snabba omställningar, kom yttern Mathieu Valbuena förbi Lille-försvararen, och den tidigare varnade, Florent Balmont. Om det var någon fysiskt kontakt mellan de båda är svårt att säga, men domaren, Laurent Dumahel, uppfattade det som så, när Valbuena föll till marken. Balmont fick se det röda kortet, och stor tumult bröt ut på planen, vilket slutade med att en spelare i vardera lagen fick se gult.

Lille klev in på planen för andra halvleks start med en man kort. Något som Marseille tog vara på direkt. Tidigare omtalade Valbuena, hittade, med ett välplacerat inlägg, huvudet på Jordan Ayew. Och den här gången var flaggan nere, när den målfarlige anfallaren nickade in 1-0 bakom Landreau.

Gästerna hade, i och med underläge både resultat- och spelarmässigt, svårt att skapa något mot ett defensivt jobbande hemmalag, under den resterande tiden av andra halvlek. Och när domaren, Dumahel, slutligen blåste sin sista signal för kvällen, stod Marseille som segrare i matchen som endast bjöd på ett mål.