Lyon straffade Bastia i händelserik match

Sjätteplacerade Lyon var i stort sett piskade att knipa en seger idag, för att hänga på lag som PSG, Marseille och Toulouse i toppstriden, när de tog emot Bastia på Stade de Gerland. Gästerna å andra sidan var också i stort behov av poäng, för att inte dras ned i bottenskiktet av tabellen.

Det var hemmalaget som inledde piggast, och det dröjde inte mer än fem minuter innan det första målet föll. Gästernas brasilianske målvakt, Novaes, tvingades kapitulera när Lyon-mittfältaren, Maxime Gonalons, placerade bollen i nät och gav ledningen till sitt lag.
Trots att chanser utbytte varandra titt som tätt, skulle det ta hela tjugo minuter innan nästa mål gjordes – som i sin tur skapade en ketchup-effekt. Först var det Lyon, återigen, som nätade, den här gången genom den unge anfallaren, Alexandre Lacazette.

Men ledningen med 2-0 skulle reduceras endast två minuter senare. Det var då gästernas anfallaren, Wahbi Khazri, som gav svar på tal och satte bollen bakom Remy Vercoutre i Lyon-målet. Stärkta av målet, samtidigt som hemmalaget tycktes bli skakade av det, föll kvitteringen några minuter senare – i en situation som innebar dubbel olycka för de vitklädda värdarna. För domaren för dagen, Fredy Fautrel, tillgav gästerna en straffspark i den 30:e minuten, då i samma härva blev Lyon-försvararen, Dejan Lovren, visad det röda kortet. Den rutinerade Bastia-spelaren, Jerome Rothen, gjorde inga misstag från elva meter och kvitteringen till 2-2 var ett faktum, samtidigt som hemmalaget såg ut att få spela resten av matchen med en man mindre.

Efter en händelserik första halvlek gick spelarna till omklädningsrummen, för halvtidsvila, med ett oavgjort resultat.
Matchens andra akt tycktes fortsätta på samma galna vis som den första. När klockan hade tickat på i tio minuter skulle matchens andra straff – och andra röda kort – delas ut. Men den här gången var det till Lyons favör.
När Bastia-försvararen, Fethi Harek, blev visad sitt andra gula kort för dagen tvingades han lämna planen. Fram till straffpunkten, för att fullborda hans straff, klev den argentinske målsprutan, Lisandro Lopez, och satte bollen säkert i nät.

Lyons tredje mål för dagen slog luften ur gästerna, och de kunde relativt komfortabelt spela med en 3-2-ledning fram till slutet. Men under tilläggstiden, när Bastia tryckte på allt de hade offensiv väg, så lyckades Lyon utöka sin ledning med både ett och två mål.
Först var det Jimmy Briand som, med sitt första mål för säsongen, nätade, genom en delikat chipp över Novaes när de ställdes ensamma mot varandra. Det målet innebar 4-2, vilket förmodades bli slutresultatet.
Men Lyon, och framförallt Fredy Fautrel, ville annat. I den femte och sista övertidsminuten tilldelades Lyon sin andra straff för dagen, när Yoann Gourcuff revs ner i motståndarnas straffområde. Säsongens nyförvärv, Steed Malbranque, gjorde inga misstag från straffpunkten, och med kunde med sitt 5-2-mål fullborda den resultatmässiga förnedringen.