Lucka 9: Waris Majeed

Inför säsongen var det nog inte många förutom Häckens egna publik som kände till namnet Waris Majeed. Den lille Ghanesen som varit i Allsvenskan sedan 2010 och inte var någon av frontfigurerna när man tänkte stora spelare i  Allsvenskan har i år visat vilken spelare han är. Waris Majeed tog år 2012 Allsvenskan med storm. Med 23 gjorda mål för BK Häcken var han en av huvudpersonerna som ledde Hisingelaget till en andra placering i Allsvenskan, klubbens bästa under sin 72 åriga existens.  

Men vem är då Waris Majeed?

 

Han växta upp i en liten stad i Ghana som heter Tamale. Där hade han två fokus under sin uoväxt, skola och fotbollen. I en intervju med Göteborgs-Posten i våras berättade han att hans far länge ville att han skulle satsa mer på skolan så att han fick en bra utbildning och kunde försörja sin egen familj senare i livet, men Majeed gav aldrig upp med sin fotboll och så fort han fick en ledig stund så var han ute och spelade boll med sina vänner. Han spelade också utan skor till en stor del, och var till en början duktigare utan skor än med. Men han fick lära sig att om han skulle bli en riktigt fotbollspelare skulle han behöva ett par riktiga fotbollskor.

– Från början var det obekvämt och konstigt, men vi fick veta att om fotbollen skulle ta oss någonstans så var vi tvungna att lära oss spela med skor. Men gick det dåligt i första halvlek så brukade jag ta av mig skorna i paus och så gick det mycket bättre i andra, uppgav han tidigare i år för Göteborgs-Posten.

 

Vid en ålder av 12 år så fick Waris Majeed en möjlighet att satsa fullt ut på fotbollen. Han hade då blivit erbjuden ett fotbollsstipendium i en akademi i huvudstaden i Ghana, Accra, som ligger c:a 60 mil från Majeeds hemstad. Det var dock inte så lätt att skiljas från föräldrarna redan vid 12 års ålder.

–  Det var tufft att lämna mina föräldrar för kärleken till fotbollen men samtidigt tog det bort lite press på dem, att ha råd med fotbollsskor och sådant, sade han tidigare i år.

 

Men hur kom Waris Majeed till Allsvenskan och BK Häcken? Efter att ha hamnat i det engelska laget ”Hartpury College” åkte hans ungdomslag sommaren 2009 till Sverige för att delta i Häckens egena turnering, ”Gothia cup”. Där såg representanter från BK Häcken en explosiv anfallare som besatt fina tekniska kvalitéer och var väldigt snabb. I Oktober samma år blev det klart att Waris skulle flytta till Göteborg och spela för BK Häcken. I mars 2010 fick Waris göra sin debut för laget, då han blev inbytt i den 77:e minuten istället för Jonas Henriksson.

Men 2012 var året som han skulle blomma ut, genom att göra sin 23 mål för BK Häcken så tog han hem den allsvenska skytteligan och svarade för riktigt starka prestationer under året. Bland annat gjorde han hela fem mål för Häcken, när de mötte IFK Norrköping, vilket är flest mål någonsin av en spelare i en match.

Den 5:e november blev det dock klart att Waris Majeed skulle lämna Häcken och Allsvenskan. Han hade skrivit på för den ryska klubben Spartak Moskva, där han ska bli lagkamrat med den svenska spelaren Kim Källström, även han kommer från BK Häcken.

Jag personligen tror att Waris Majeeds karriär kommer att kunna sträcka sig mycket längre än ”bara” till Ryssland, och inom en treårsperiod kommer vi att se honom i någon av Europas fem stora ligor, ge honom fem år, då ser vi honom i något av topplagen ute i Europa. För avsluta använder jag mig av ett klassiskt citat

”The sky is the limit”

 

Adam Kylberg

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply