Lucka 13: Pep Guardiola – mannen som förändrade Barcelona

Han tog över en av de bästa klubbarna i världen. Och på bara en enda säsong så gjorde han den till ännu mäktigare och ännu starkare.

Med en Messi som kunde avgöra matcher ensam, och med Xavi samt Iniesta som gjorde det hela ännu enklare för den lille argentinaren, så fick Pep Guardiola oförtjänt lite beröm. Många kallade honom för ”mannen med världens enklaste arbete” och att han spelade på ett ”självspelande piano”.

Visst, det kan stämma. Men faktum kvarstår att Pep Guardiola lyckades göra världens bästa lag till ett ännu bättre. Han fick igång Messi ännu mer samtidigt som han på allvar införde ”ticytaca”-fotbollen i Barcelona.

Katalanerna var förvisso redan kända för att spela en liknande fotboll, men med Guardiola vid rodret blev det något alldeles extra. Barca blev inte det där laget med Ronaldinho som gjorde magiska finter. Istället blev de laget som spelade sig igenom elva man.

Och det fungerade. Efter den första säsongen som tränare lyckades Guardiola med något fantastiskt. Han vann alla titlar han kunde det året, alltså sex stycken. Men trots det kritiserades han för att träna ett lag som var självspelande.

Men enligt mig är det ovärdig kritik. Pep lyckades lyfta ett Barcelona det där sista snäppet. Från några av världens bästa klubbar till en riktig stormakt. Dessutom vann han titlar i massor.

Så säga vad man vill om Pep Guardiola. Men han lyckades skapa det Barcelona som idag är världens främsta fotbollsklubb, en titelmaskin. Och han gjorde det med en katalansk filosofi – att ha bollinnehavet. Det är tack vare Pep som Barcelona är det de är idag – han är mannen som förändrade FC Barcelona.

Det som fotbollsälskarna minns bäst av Pep Guardiola: Som ny tränare i Barcelona vann hann hela Champions League. Men det var semifinalen borta mot Chelsea, med Iniestas fantastiska mål i slutminuten, som är mest minnesvärd. Se Pep och resten av Barcelonas fantastiska reaktioner.

Fredrik Sanz Lerena

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply