Lille hotar i ligatoppen efter utklassning

Lille och Lorient har varit varandras motsatser under säsongens gång. Det förstnämnda inledde säsongen på ett katastrofalt vis, och fick kämpa hårt för att ens behålla sin position på den övre halvan av tabellen, medan Lorient visade upp sig som en stor överraskning under de första månaderna. Nu är det ombytta roller – något som uppenbarade sig på tydligast möjliga sätt när de ikväll möttes på Grand Stade Lille Metropole.

Det formstarka hemmalaget fick en drömstart och kunde genom Salomon Kalou, som tycks ha hittat storformen, öppna målskyttet redan efter tre minuters spel. Målet till trots verkade gästerna tillsynes frånvarande, vilket tillät ligans assistkung Dimitri Payet att utöka ledningen till 2-0 blott fyra minuter senare.

Därefter lyckades bortalaget stänga igen försvaret i mån om att försöka hitta ett eget spel och sedermera kunna hämta upp det bittra underläge de hade försatt sig själva i. Men den ställningen skulle inte vara särskilt länge. När klockan hade tickat över en halvtimme tilldömdes Lille en straffspark. Den utnyttjades på optimalt vis genom den 19-årige ytterbacken Lucas Digne, som därmed dubblade sin målskörd till två mål denna säsong.

Lorient skonades inte fram till halvlek, utan matchens fjärde mål tillkom endast två minuter senare. Återigen var det Salomon Kalou som klev fram och kunde med sitt andra mål för kvällen fastställa resultatet till 4-0, som stod sig fram till halvtidsvila.

Det dröjde inte länge innan förnedrigen fullbordades i den andra halvleken. Matchen hade inte ens överstigit en timmes spel när 5-0-målet satte spiken i kistan. Målskytt blev hemmalagets gänglige anfallare Ronny Rodelin.

Något mer mål bjöds inte publiken på efter det, till gästernas lättnad. Segern innebär att Lille tar klivet upp till en femteplats i tabellen, med endast två poäng upp till tredjeplacerade Saint-Etienne som också bärgade en trepoängare i helgen. Lorient å andra sidan tappar mark och närmas av flera lag underifrån, vilket kan leda till att de halkar ner på den undre halvan om poängtappen upprepar sig.