Krönika: Stå upp mot rasismen – på och utanför planen

Fotbollen har haft sin beskärda del av rasism, både på och utanför planen. Det har varit allt från Luis Suarez rasistangrepp på Patrice Evra i oktober 2011, osmakliga imitationer på alldeles för många matcher, till den italienske fotbollsbossen Carlo Tavecchios rasistiska uttalande om afrikanska spelare. Här i Italien har vi en massa ”Opti Poba” (fantasinamn), som kan gå in i Lazios startelva efter att precis ha ätit upp sin banan.”

 Fotbollen är alltså inte ett prickfritt föredöme. Men i en tid där främlingsfientligheten i Europa ökar för varje minut och där över tvåhundra afrikanska flyktingar kan drunkna i Medelhavet utan att det leder till mer än en liten notis i tidningen måste även fotbollen ta sitt ansvar och stå upp för allas lika värde och kämpa mot rasismen. I detta nu sitter främlingsfientliga partier i bland annat Danmark, Frankrike, Ungern, Grekland och även Sverige och hånler över hur de får mer och mer inflytande för varje val och hur de lyckas övertala fler och fler människor att tycka att alla människor inte är lika mycket värda. Att vissa människor ska få fly för sina liv samtidigt som andra från de mer välbärgade delarna av Europa menar att det både är billigare och bättre för flyktingarna själva om vi här uppe i norr helt enkelt ”hjälper dem på plats istället”.

 Men ett människoliv är mer värt än pengar och det är nu som fotbollsgemenskapen kan och måste ställa sig upp och ta sitt ansvar för att hjälpa till och minska rasismen, både på och utanför planen. Visst var det som Dani Alves gjorde när han blev utsatt för en rasistisk gärning bra, men det krävs något mer. Något mer konkret. Vi måste alla hjälpas åt för att få de som inte inser att alla människor är lika mycket värda att ändra sig. Det krävs att hela fotbollsgemenskapen, med 265 miljoner utövare över hela världen ställer sig upp och visar att fotboll är något som alla har rätt att spela. Och kanske framför allt; att alla människor är lika mycket värda oavsett var man är född, vad man tror på eller hur man ser ut.

 Det kan göras genom en manifestation mot rasism på läktaren, genom att spelare väljer att lämna planen efter en rasistisk kommentar från en motspelare eller genom att göra som till exempel stora klubbar som Malmö FF eller mindre som IFK Tumba och helt enkelt visa rasismen rött kort. Eller gör något enkelt som alla kan göra; säg till på fotbollsplanen om någon blir trakasserad eller påhoppad. Bara du gör någonting, det viktiga är inte vad du gör, eller hur stor betydelse det du gör har, det viktiga är att du gör någonting. För varje gång du säger till på den där lilla grusplanen på skolan, eller Kevin Prince Boateng lämnar en fotbollsplan i protest kanske det förändrar en enda persons åsikt. Tillsammans kan vi få dem att inse att alla människor är lika mycket värda.

 Fotbollen är inte bara 22 män eller kvinnor som springer runt och jagar efter en boll, utan fotbollen i synnerhet och idrotten i allmänhet, är en stor del av samhället. Bara här i Sverige utöver flera hundratusen människor fotboll. Och för varje person som ändrar sig hjälper vi, fotbollen, till i kampen för att utrota rasismen från våra fotbollsplaner och våra gator.

 

Tillsammans är vi starkare. Tillsammans kan vi slå ner främlingsfientligheten och kanske göra den där lilla notisen om ytterligare en tragisk båtolycka i Medelhavet till något större. Det viktiga är inte vad du gör, det viktiga är att du gör det.

 

”Jag tycker inte vi borde acceptera eller tolerera rasism någonstans, i vilken match som helst. Även om det är en VM-final, eller om det är en Champions League-final. För helt ärligt, jag hade lämnat planen även om det hade varit en Champions League-final. Om jag hör rasistiska påhopp, skulle jag göra det även i en Champions League-final. Självklart är det en annorlunda situation – det är mycket pengar inblandande och jag vet inte om mina lagkamrater hade följt efter mig eftersom det är en helt annorlunda situation. Men för min del – jag hade gjort exakt samma sak. (Kevin Prince Boateng)

Källförteckning

The Mirror

FIFA

Ge rasismen rött kort

The Guardian

Svenska Dagbladet

Wikipedia

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply