Krönika: Ett EM för frihet, jämlikhet och broderskap

Krönika: Ett EM för frihet, jämlikhet och broderskap

Silly Season Sveriges Hannes Kullander skriver om EM-festen i Frankrike

För sju månader sedan var Paris en kaotisk krigszon. 130 personer hade dödats i en av de blodigaste attackerna världen skådat på senare år. Det var en attack mot offren – men också mot demokratin. Konserter, barer, restauranger – platser vi har rätt att känna oss säkra på – attackerades i ett attentat mot det öppna samhället. Attackerna var ett dödligt anfall i matchen om den fria rörligheten, ett öppet samhälle, allas lika värde och tryggheten.

Vi kunde ha lagt oss ner. Vi kunde ha gett upp. Men ikväll ska ytterligare ett internationellt fotbollsmästerskap inledas – på samma arena som sånär föll offer för terrorn den där kvällen för ett halvår sedan.

Tillsammans har vi möjliggjort en fotbollsfest i Frankrike. Oavsett om det är Bibeln, Koranen eller Tanakh vi läser har vi tillsammans stått upp mot terrorn, för det fria samhället. Vi har gjort det på olika sätt, men alla har gjort något. Oavsett om det varit genom att fortsätta gå på fotboll, en bild på Facebook eller något helt annat har vi alla vägrat ge upp och stått upp i kampen om ett samhälle för alla. Tillsammans har vi vägrat låta terrorn vinna.
Tillsammans har vi möjliggjort ett fotbollsmästerskap som betyder så mycket mer än bara 22 män som springer efter en boll.

Naturligtvis kommer det bli ett mästerskap med några av världens bästa spelare. Ett mästerskap med drömmål, glidtacklingar och målvaktstavlor. Drömmar ska uppfyllas, drömmar ska krossas. En sista dans för en del (Zlatan Ibrahimovic, Andres Iniesta?), den första, pirriga dejten för andra (Renato Sanches, Emil Forsberg?).
Vi kommer få svar på frågor alla fotbollsfans sedan länge velat ställa. Kan Spanien resa sig efter VM-floppen? Är Belgien redo för något stort? Kommer Frankrike lyckas hålla sams? Lyckas Ronaldo bära Portugal på sina axlar? Kan Zlatan Ibrahimovic göra samma sak med Sverige?
Miljontals fans kommer ges anledning skratta, fira skrika, lida och gråta. Men framför allt kommer det bli ett mästerskap som förenar i en tid då Europa blir allt mer splittrat.

Frihet.
Jämlikhet.
Broderskap.
Tre ord som betydde mycket i Frankrike för 300 år sedan – tre ord som kommer betyda mycket på Stade de France, Stade Vélodrome och över resten av Europa en månad framöver.

Det kan tyckas uttjatat, men fotbollen i allmänhet och landslag och mästerskap i synnerhet förenar och bygger broar. När Antoine Griezmann rullar igång bollen ikväll kommer hudfärg, religion och bakgrund att glömmas bort – i alla fall för en stund. På fotbollsplanen är alla lika.
Advokatsöner från Nice ska spela med lagkamrater från Paris betongförorter. Albanien ska möta halva sitt eget landslag när man ställs emot Schweiz. Tyskland och Polen ska mötas i ytterligare en batalj – men med Robert Lewandowski och Thomas Müller som vapen. Och allt med glädjen till fotbollen som förenande kraft.

Fans från olika delar av Europa kommer heja fram sina multikulturella landslag till seger. Österrike, där hälften röstar högerpopulistiskt, kommer stötta och stå bakom filippinnigerianske David Alaba och serbienättlingen Marko Arnautovic.
AIK:are, bajenfans, och djurgårdare kommer sitta på samma pub, fira vid samma mål och skrika på domaren vid samma domslut.
Personer med olika bakgrund; personer med olika yrken och olika lön; personer som tror på olika Gudar; personer som bor på olika platser; personer som älskar fotboll och personer som inte gör det. Alla samlas de, köper fotbollströjor och firar – tillsammans för sina länder.
Fotbollsmästerskap är något som förenar. Människor får något gemensamt, något att prata om, något att samlas kring. Det sprider en gemensamhet, glädje och skapar leenden på läpparna. Det här EM:et är något speciellt; det är något vi själva skapat i en svår tid för Europa. Utan fansen som åker dit och alla andra som står upp för det fria samhället hade det inte varit möjligt. Tillsammans har vi lagt grund för ytterligare en fotbollsfest.

Ikväll ska Frankrike sparka igång EM – sju månader efter en av de värsta händelserna i landets historia. Vi har redan vunnit kampen om det öppna samhället – nu ska vi bara dryga ut ledningen.
 Låt bollarna rulla!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply