bet365

Intervju: Kassnert tar farväl av Söderstadion

Bajensupportern Jens Kassnert har nyligen släppt boken ”Mitt Hjärtas Hem” där han skildrar Hammarbys sista säsong på Söderstadion i såväl ord som bilder. Silly Season Sverige kontaktade Jens för en kort intervju kring boksläppet.  

Gissningsvis var flytten till Tele2 Arena en bidragande orsak till boksläppet och det berörda ämnet, men fanns det någon annan anledning till att du valde just att skriva om Söderstadion?
– De första tankarna handlade såklart om att göra ett minnesdokument om Söderstadion för att det bara var ett år kvar innan Hammarby bytte arena. I samband med det valde jag även att fokusera på supporterkulturen som alltid har varit ledande inom svensk fotboll. Det här skulle bli en bok om läktarna. 

Arbetet tog sin start på hemmapremiären 2012 och sträcker sig till den sista matchen på Söderstadion. Dock är tidsperspektivet inte så väsentligt, då fotona på arenan är tidslösa. Speglingen av supporterkulturen visar det som hände under den sista tiden på arenan. Den kommer av naturliga skäl inte se likadan ut efter flytten. Nu är det nya förutsättningar och supportrarna anpassar sig efter det.

Så för att svara på frågan valde jag att göra en bok om en plats som betytt väldigt mycket för mig och som till stor del gjort mig till den jag är idag.  
 

Hur fungerade insamlandet av material till boken? Är det fristående intervjuer eller spontant från matcher som gäller?
– I första hand är det en fotobok där jag har tagit samtliga foton. Det blev runt 15000 foton, boken innehåller 140 bilder så urvalsprocessen har tagit tid. De 140 bilder utgör en bredd där jag har valt att ta med bilder ur olika perspektiv med en blandning av översiktsbilder till närbilder. Både vad det gäller arenabilder som publikbilder.

Det är egentligen bara 10 kortare texter där jag har valt vissa personer som får komma till tals. Supportrar som bidrar till den läktarkultur Hammarby har idag och ett par spelare som pratar om vad Söderstadion och fansen har betytt för dem.

Med tanke på bokens innehåll förstår man att du har någon slags anknytning till just ”Bajen”, eller Hammarby IF. Hur kom det sig att just Bajen blev laget i ditt hjärta?
– Från början var det som med så många andra att farsan höll på Bajen. Han tog mig till Söderstadion under de första åren av 1980-talet. Själv minns jag inte så mycket av matcherna och spelet däremot satte det som hände på läktarna prägel på mig. Sångerna, vrålen och människorna. Det är kvar sedan dess, jag tycker fortfarande att det som händer på läktarna ofta är mer intressant än det som sker på plan. Sedan kommer jag från Stockholms södra förorter där Hammarby är väl förankrat.
 

Hur ser framtiden inom journalistiken ut? Som vi kan se på din hemsida verkar du vara en mångsysslare inom digital media, med journalistik och fotografering som huvudfokus. Är författarskapet något som satt avtryck på dina framtidsutsikter eller tar livet en annan bana?
– Jag har svårt att kalla det författarskap men visst, jag har gjort en bok och då är man författare. Jag kommer i framtiden att skriva minst en roman men jag har precis startat min journalistiska bana och lägger krut på att utveckla den, tillsammans med fotograferingen. Jag brinner för båda delarna. Drömmen just nu är att få arbeta heltid med journalistik och fotografering.

Att jag gjort en bok ser jag som ett bra avstamp. En bok är i mina ögon något konkret. Något bestående.
 

Vad skulle dina personliga tips vara till en privatperson som vill testa vingarna och skriva en egen bok?
– Kör! Det finns egentligen bara ett sätt, att våga testa. Att följa sina drömmar. Det kan låta slitet och löjligt men den faktiska skillnaden på drömprojekt som blir av är att någon vågade satsa. Samtidigt som man testar vingarna eller följer sin dröm är det väldigt roligt. Oavsett vad resultatet blir är vägen dit en stor del av nöjet.

Ett andra tips är att dra nytta av de som redan lyckats. Fråga om hjälp, erfarenheter, tips och saker att undvika. Det är onödigt att uppfinna hjulet på nytt. Tro mig, många vill hjälpa till.

Utgå från verk du själv tycker om och utveckla det. Se hur du skulle vilja ha gjort samma jobb annorlunda, vilka är missarna, vilka är nycklarna? Använd det till ditt projekt.

Kanske det viktigaste, det tar tid, kraft och energi. Även om det är roligt kräver det mycket tid. Se till att ha mycket tid och lite till. Jag själv fungerar så att jag vill göra det bästa jag kan och går in och petar i saker hela tiden. Det tar tid.

Sätt upp små mål. Bryt ner arbetet i småprojekt och fira dessa när de är klara. Nyttigt att belöna sig själv under resans gång samt att det kan bli för stort annars. Att man inte ser målet.
 

Om man vill köpa ett exemplar om boken, hur går man i så fall tillväga?
– Jag säljer boken på min webbplats, www.kassnert.se och i samband med matcher och andra events. På sidan finns lite bilder och jag har dessutom gjort en video med material ur boken.

I bildspelet bifogar Jens några av de bilder han tagit från Hammarbys sista matcher på Söderstadion. Vi tackar Jens för att ha tagit sig tiden att medverka i intervjun och önskar såväl honom som Hammarby lycka till i framtiden.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply