IFK Göteborg lägger hybridgräs på Kamratgården

Sveriges första hybridgräs läggs av IFK Göteborg

Debatten om konstgräs och naturgräs går het i Sverige och för någon vecka sedan lämnade Malmö FF in en motion som föreslog att konstgräs förbjuds i Allsvenskan. IFK Göteborg stöttar det förslaget genom att lägga Sveriges första hybridgräs.

Konstgräset har tagit över Sverige, svensk fotboll och inte minst Allsvenskan. Av de 16 lagen i årets Allsvenska så spelar 9 av lagen på konstgräs. Det innebär att mer än hälften av alla matcher i Allsvenskan 2016 spelas på konstgräs. Det tycker många är förfärligt, inte minst Malmö FF som lämnade in en motion som föreslog att konstgräs förbjuds i svensk elitfotboll.

IFK Göteborg och AIK stöttade MFF i förslaget, samtidigt som Östersunds FK och GIF Sundsvall sågade förslaget. En lösning till naturgräs, som ofta är dåligt under våren och senhösten, är hybridgräs som växer allt mer i Europa. Nu har IFK Göteborg beslutat sig för att lägga hybridgräs på Kamratgården.

En mix av gräs och konstgräs

Hybridgräs är ett underlag som de flesta storklubbarna i Europa har, till exempel Real Madrid, Arsenal, Manchester United, Milan och så vidare. Underlaget är runt 95% naturgräs och 5% konstgräs. Konstgräset hjälper naturgräset att växa och gör att underlaget blir tätare och tål oväder bättre. Det läggs en konstgräsmatta under, sen läggs jord ovanpå och därefter planteras gräset vilket skapar blandningen.

Även om det är en dyr investering så har IFK Göteborg beslutat sig för att lägga hybridgräs på en plan på Kamratgården och planen ska stå klar i vår.
– Vi ska kunna gå på den i samband med vårsäsongen 2017. IFK Göteborg har en ambition och vision att alltid ligga i framkant då det handlar om utveckling av elitfotboll och det här är en oerhört viktig del att kunna tillföra vår redan befintliga kompetens. Vi är stolta över att vara den första föreningen på elitnivå som tar det här steget och är övertygade om att det kommer att betyda mycket för våra spelares fortsatta utveckling, säger sportchefen Mats Gren till klubbens hemsida.

Även Malmö FF planerar att lägga en hybridgräsmatta, men kommunen har inte godkänt planerna än.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply