IFK Göteborg är nya Svenska cupen-mästare

IFK Göteborg vinnare av Svenska cupen 2012/2013

Blåvitt segrade tillsist i den oerhört jämna Svenska cupen-finalen efter ett straffavgörande mot Djurgården IF.

I söndagens stora cupmatch mellan Djurgårdens IF och IFK Göteborg var det västkustlaget Göteborg som var hetast från start. Larsson och Söder var två av flera pigga spelare som inledde matchen lovande för Göteborgs del. Det var dock åldermannen och landslagsspelaren Tobias Hysén som skulle visa vägen. Efter en lång frispark som efterföljdes av ett skott snappade Hysén upp returen och petade in 0-1.

Djurgården spelade upp sig en aning efter Blåvitts chocköppning. De försökte med alla tillåtna medel att få ett eget spel och framförallt täcka upp i försvaret för IFK:s kvicka yttrar. Det gjorde att matchen stabiliserades en aning och tappade lite i fart. Den första halvleken slutade 0-1.

I den andra halvleken byggde DIF vidare på det man börjat på i den första halvleken. De utgick från det mer stabila försvarsspelet och satsade framförallt på de fasta situationer som skapades. I den 52:e minuten tog forwarden Daniel Amartey vara på en hörna och nickade in 1-1. Amartey kunde även blivit matchvinnare med ytterligare ett nickmål, men fick till sin stora besvikelse se målet dömas bort då bollen var utanför sidlinjen. Matchen slutade 1-1.

Tilläggstiden var i jämförelse med de första 90 minuterna en anonym tillställning. Det var mer en väntan på det som skulle komma under straffläggningen. I straffläggningen visade det sig att Göteborg var något kallare. Blåvitt segrade tillslut med 3-1 i straffavgörandet efter ett chippmål signerat Pontus Farnerud. Dessförinnan hade DIF prickat stolpen och ribban.

IFK Göteborg är därmed Svenska cupen-mästare och får en biljett till Europa League. Det återstår att se om de kan ta sig till gruppspelet.