Halvsömnigt och intetsägande även om målet är närmre

Sverige tog ett steg närmre EM men det sade inte speciellt mycket

Förutsättningarna inför Sveriges match mot Liechtenstein var inte så komplicerade. Sverige var tvungna att vinna för att dels hålla Montenegro bakom sig och dels för att försöka komma förbi Ryssland. Man lyckades med en av grejerna, men sömnigt får man kalla insatsen.

Det blev en lite småmysig, småtrevlig, småsömnig och småimponerande match från svenskarna mot pyttenationen Liechtenstein. Någonstans vid bergen mellan Schweiz och Österrike hade ett förvånansvärt stort antal svenskar samlats för att se det hårt kritiserade landslaget och den löst sittande Erik Hamrén. Man kan fråga sig varför men visst är det kul att vår supporterkultur är av världsklass.

Med Sveriges äldsta startelva någonsin (ja, det var faktiskt ett rekord) stod Sverige för en småtrevlig första halvlek. Pressen sattes högt upp och man klarade av att hitta på några läckra kombinationer framför ett flera klasser svagare Liechtenstein. Zlatan kunde göra lite vad han ville, lite var han ville i banan och var uppspelspunkt nummer 1.

Första målet var han dock inte särskilt inblandad i.

Jimmy Durmaz drev upp tempot och hittade Marcus Berg som snubblade sig fram innan han petade in 0-1. Inte så värst förvånande och smilbanden drog inte på sig hemma i soffan. Det var snarare missarna och den halvdana kreativiteten från kantspelarna Durmaz och Zengin som gjorde en sådär förbannad man bara kan bli på svensk landslagsfotboll.

Andra halvlek var ännu mer intetsägande än den första, om det nu var möjligt. Zlatan gjorde ett tidigt mål och sedan var det en 35 minuter lång transportsträcka som gjorde att nyheterna på TV4 lockade kusligt mycket.

Insatsen var mellanmjölk, lagom bra, lagom dålig och precis så Erik Hamréns gäng har presterat mot mindre nationer de senaste åren. Inte tillräckligt för att bli glad över, men inte heller så dåligt så att man satte chipsen i halsen.

Glädjande var det istället att Montenegro kollapsade mot Österrike och tappade en sen 2-1-ledning till en 2-3-förlust. Det innebär att Sverige minst kommer få spela playoff-spel till EM. Direktkvalificerade blir vi om vi vinner mot Moldavien och Ryssland förlorar hemma mot Montenegro. Om exakt detta scenariot inte inträffar, då får vi försöka kvala oss förbi för att komma till ett EM-slutspel vi inte kommer vara speciellt spännande i.

Halvsömnigt, intetsägande och lagom dåligt. Matchen gjorde oss inte mycket klokare än att vi troligtvis får se vårt frustrerande Sverige som vi älskar att hata ännu två gånger i playoff-spel.

// Kristoffer Kärvegård

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply