Gamla målrekordet är slaget – 38-0 hände inatt

Fiji slog Mikronesien med hela 38-0 under natten till söndagen

The Pacific Games är ungefär som OS för alla länder i Oceanien där man tävlar i en drös av sporter. Den kanske mest anmärkningsvärda händelsen i turneringen skedde när Fiji mötte Mikronesien i fotboll.

När Australien besegrade Amerikanska Samoa år 2001 med 31-0 fick vi ett nytt rekord för största seger i en officiell tävlingsmatch i herrfotboll. Australien beslutade sig dock för att lämna Oceanien i tävlingssammanhang och gick istället med i Asiens organisation. Därefter har Fiji, Tahiti och Nya Kaledonien tagit över tronen som Oceaniens stormakter inom idrott, tillsammans med självklara topplaget Nya Zeeland.

Tidigare i veckan började fotbollen i The Pacific Games med Mikronesiens match mot Tahiti. Då slutade matchen makalösa 30-0 till Tahiti. Det skulle visa sig vara en liten förlust jämfört med den man åkte på under natten till söndagen – hela 38-0 mot Fiji.

Oklart om FIFA räknar matchen som rekord

Matchen är den största segern som någonsin skett inom en officiell tävlingsmatch sedan Australien besegrade Amerikanska Samoa år 2001. Trots det är det inte säkert att FIFA kommer räkna Fijis seger som den största någonsin då lagen som möttes hade, precis som i OS, sina U23-landslag med tre överåriga spelare var.

Oavsett om det räknas eller inte är det en fantastisk händelse inom fotbollen, även om tävlingen inte är den mest mediepopulära. Lagen som tävlar i fotbollen är nämligen inte så stora, varken storleks- befolknings- eller framgångsmässigt. Här kommer lite kort fakta om vilka länder som deltar och hur stor befolkning landet har.

Fiji – 858,038
Mikronesien – 104,000
Nya Kaledonien – 268,767
Nya Zeeland – 4,570,038
Papua Nya Guinea – 7,059,653
Salomonöarna – 523,000
Tahiti – 183,645
Vanuatu – 266,937

 

 

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply