Talangkollen (del 1): Corentin Jean

Härmed inleds ett nytt koncept som är till för att framhäva de mest lovande och talangfulla spelarna, vilka jag kommer skriva om här i Ligue 1-bloggen. Det råder inga tvivel om att den franska ligan är fullspäckad med spännande framtidslöften som säkerligen kan komma att bli stora internationellt i framtiden. Dessa förtjänar därför att uppmärksammas, med start idag.

Först ut är en anfallare som är aktuell med att ha blivit den yngste spelaren, Europas fem bästa ligor inräknat, den här säsongen som har gjort två mål i en och samma match. Detta skedde i lördags, då Stade de Reims besegrades av nästjumbon Troyes med 4-2 i en kamp som var ytterst betydelsefull. En match där en oväntad matchhjälte klev fram. En matchhjälte vars väg till den 9 mars år 2013 har varit full av motgångar och problem, men som ändå har lyckats ta sig dit han är med stor hjälp av en enorm kämpaglöd och passion för sporten. Och nu, idag, kan ingen motsäga vilken ljus tid poängräddaren har framför sig.

Namnet är Corentin Jean. Om det klangar främmande i dina öron, lägg det då på minnet. För denna kortväxte men ack så målfarlige 17-åring är ett namn för framtiden, ett namn som garanterat kommer att nå en större klubb än Troyes och han kommer göra det med besked.
För som det ofta är när det gäller dessa lyckade talanger har inte heller Jeans väg mot toppen varit en dans på rosor, vilket endast har stärkt honom i den prosan att få saker kan bräcka honom nu med tanke på de bakslag han har stött på under sin hittills unga karriär. Något som är vitalt för att förbli framgångsrikt på den här nivån.

Den 15 juli år 1995 föddes Corentin, i den franska staden Blois där han växte upp som en del av de drygt 46 000 invånarna. Redan vid sex års ålder snörade han på sig ett par fotbollsskor och begav sig till sin första riktiga träning, då med det lokala laget l’US Chémery. Det visade sig vara en början på ett sju år långt samband de två parterna emellan, innan talangen bestämde sig för att prova lyckan någon annanstans år 2007.

Han anslöt då stadsrivalen, och den lite större och mer etablerade klubben, Blois Foot 41. Väl där tog hans karriär fart på riktigt och ett flertal scouter bevittnade deras matcher i hopp om att luska fram hur bra denna Corentin Jean faktiskt var. Men alla nobbade honom. Anfallaren hade nämligen en ödestiger nackdel gentemot de övriga spelarna, vilket har hemsökt honom under hela uppväxten. Hans storlek. Idag mäter han endast 170 cm på längden, vilket ansågs vara för kort för de stora klubbarna som istället sökte en lång och stark target player längst upp på planen. Krav som den dåvarande 15-åringen inte kunde uppnå.

Men det fanns en man som ändå såg potentialen i den unge spelaren, hans längd till trots. Det var Claude Robin, som var chef över ESTAC Troyes utbildningscenter och därför en expert när det kommer till talanger, som upptäckte den ettrige spjutspetsen.
 – ”Ingen klubb var på honom. Men när jag såg honom undrade jag hur vi skulle kunna missa den här spelaren. Jag är noga med att inte överdriva, men han har allt.”
Så har Claude Robin förklarat sin upptäckt av Corentin, som omedelbart plockades in till Troyes ungdomslag. Klubben som i dåläget befann sig i Ligue 2 utvecklade honom något enormt, och hjälpte honom utvecklas mot den spelare han är idag.

Det dröjde inte länge innan Jeans prestationer belönades. Ungdomslagstränaren Phillipe Pinson tillgav honom lagkaptensbindeln redan efter en säsong i föreningen, samtidigt som han förflyttades allt närmare en debut i A-laget. En debut som skulle komma att bli en smått surrealistisk och minnesvärd sådan för den oerfarne spelaren, även om resultatet kunde ha slutat muntrare.

Den 29 november år 2012, kvartsfinal i Coupe de la Ligue. Hemmastarka Rennes tog sig an Troyes på Stade de la Route de Lorient, i en dramatisk match för många inblandade. Med i startelvan för gästerna fanns nämligen ingen mindre än Corentin Jean, spelaren som kom att göra ett rejält avtryck efter sig i hela Frankrike.
Rennes ledde med 1-0 när bortalagets nummer 33 stänkte in kvitteringen, följt av en vild glädjeyra från lagets sida. Jag tror ni alla kan gissa vem som var målskytten. Ja just det, Corentin.
Ett sent mål med två minuter kvar av matchen krossade dock skrällagets chans att nå en semifinal, men jag tror knappast att den tonårige anfallaren som precis hade nätat i sin professionella debutmatch ägnade någon tid åt att älta det. Han visste, liksom vi andra, att det bara var början.

Corentin stoltserade med kaptensbindeln på armen under sin tid i Troyes ungdomslag.


Anfallaren representerar Frankrike i landslagsammanhang. U16- U17- och U18-kamper finns på meritlistan.

 

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply