Saints starka centralt – men håller kanterna?

I dagens blogginlägg kommer jag att göra en lätt analys av Southamptons prestation under Silly Season. Jag kommer även att analysera värvningarna av Victor Wanyama och Dejan Lovren samt om de kan leda Saints till en placering på den övre halvan av tabellen.

*****

Jag är först och främst imponerad över Saints-ledningens val av att investera i defensiva spelare. En målskillnad på 5-14 är inte vad en nykomling önskar sig efter de fyra inledande matcherna. Lyckligtvis hade både Adkins och Pochetinno en offensiv att jobba med, vilket visade sig vara nyckeln till ett nytt kontrakt.

Jag måste dock erkänna att jag blev något förundrad över Wanyama-värvningen. Den kenyanska landslagsmannen är självklart en extremt talangfull spelare som kan komma att vara betydelsefull för Saints i flera år framöver, men varför just en innermittfältare? Saints har sedan tidigare ett antal talangfulla spelare på samma position i Adam Lallana, Jack Cork, Simon Davies och inte minst Morgan Schneiderlin. Vore det inte bättre att investera i en speedig ytter för att öka konkurrensen på de positionerna?

Ifjol värvades både Rodriquez och Ramirez in utan succé. Det trodde i varje fall jag skulle öppna för nya yttrar, men det verkar istället som att Pochetinno väljer att fortsatt satsa på sina dyrgripar och därav förstärka den centrala linjen. Det återstår att se om Pochetinno gör rätt i att satsa på fjolårets affischnamn.

Dejan Lovren kommer i vilket fall som helst bli extremt nyttig i det annars så unga Saints-försvaret. Lovren inger ny stabilitet och trygghet från spel i Ligue 1 och ute i Europa. Kroatens ankomst lär även höja kantspelarna i Shaw och Clyne som redan under den förra säsongen visade prov på fin talang. Frågan är då om det räcker för kamp på den övre halvan av tabellen?

Jag tror att en stor del av Southamptons chans till att hamna på den övre halvan ligger i hurvida yttrarna i Rodriguez och Ramirez kan prestera jämt. Under den förra säsongen var de väldigt ojämna i sitt spel, vilket i år kan utgöra en stor risk för att Pochetinnos spelidé blir väldigt lättläst om han således endast tvingas utgå centralt i offensiven.

Så sammanfattningsvis tror jag mycket på värvningarna av Lovren och Wanyama, men att de kanske borde förstärkt på kanterna. Med tanke på vad de fått lägga ut för sina dyrgripar har jag full förståelse för att de inte vill investera på nytt. Det kan dock visa sig vara skälet till en lägre placering.

*****

Twitter@ ZeebPearson

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply