Omgång 1: Stjärnornas inmarsch avklarad

Nu har alla lag visat upp sig i ligasäsongen 2013/14. Många spelare har gjort sina första framträdanden i sina nya lag, och vissa till och med i den franska ligan. Somliga gjorde det med bravur, medan andra lämnade mer att önska.
   Hur som haver är den första omgången färdigspelad, och den
besvarade många frågor. Men den ställde allt fler nya.
____________________________________________________________

På fredagen tjuvstartade premiären när Montpellier tog emot stjärnspäckade Paris Saint-Germain. Likt förra års säsongsöppning hade Zlatan o co svårt att motsvara de högt uppsatta förväntningarna, och det slutade med vad som sades vara ett fiasko. I själva verket var det inte så underligt, med tanke på hur osamspelta och främmande stora delar av laget är. Något som uppenbarade sig även i fredags.
  Samtidigt ska man inte frånta Montpellier sin prestation. De gjorde allt planenligt, och förtjänade att lämna planen med en poäng i behåll. Frågan är bara om de kan fortsätta på den inslagna vägen även mot de lite sämre lagen, då Montpellier ska förväntas föra matchen istället för att backa hem.

En bra bit in i andra halvlek fick många fotbollsfanatiker, PSG-fans eller inte, se vad de hade väntat på. Edinson Cavani äntrade planen för att bilda det där dödliga anfallsparet ihop med Ibrahimovic, som så många har spått bli ett av världens starkaste. Kort sagt är det svårt att avgöra huruvida det stämmer eller inte, grundat på den lilla speltid uruguyanen fick. Men det ser onekligen lovande ut, och förmodligen kommer de att bli mer koordinerade ju längre fram i säsongen vi kommer.
______________________________________________________________________

Dagen efter var det dags för ligans andra miljardklubb att presentera sig för omvärlden. Monaco, med spelare som Falcao, Abidal och Joao Moutinho i startelvan, ställdes mot Bordeaux. Och segern satt hårt inne för den mer eller mindre nykomponerade klubben, som tog steget upp från Ligue 2 inför denna säsong. Men även här fick vi bara se en aptitretare av vad som komma skall. Det är orimligt att förvänta sig att allt ska sitta som handen i handsken omgående, när mer än halva startelvan aldrig har spelat en ligamatch ihop förut. Att de tog tre poäng är imponerande, oavsett hur hårt inne den satt.

Bordeaux, som jag hyllade i mitt förra blogginlägg, gjorde å sin sida också ett starkt första intryck. Jag är övertygad om att den vinassocierade klubben kommer att sluta på en hög tabellplacering när ligan drar ihop sig i vår. Att sedan öppna mot ett av ligans, på pappret, bästa lag är en svår uppgift, även om de förvisso hade hemmaplan till sin fördel.
______________________________________________________________________

Omgångens sista match skulle bli en explosiv sådan. Redan efter fyra minuter hade Marseille, genom mål av Gignac och Payet, förstört Guingamps premiärfest i den högsta ligan. En vistelse som tycks komma att bli en kort sådan, om försvarsspelet fortsätter på samma tafatta nivå som nykomlingen visade upp på söndagskvällen. Förhoppningsvis, för deras del, var det bara premiärnerverna som spökade.

Desto mer imponerad blev jag av Marseille, vars offensiv har formats till en av de bästa formationerna i ligan – till och med i klass med PSG:s och Monacos. En viktig pjäs där kommer nyförvärvet Dimitri Payet att bli, som med sina två mål i ligadebuten med laget visade upp ett smakprov av sitt breda register. Dessutom kan André-Pierre Gignac mycket väl komma att utmana Zlatan, Cavani, Falcao och fler därtill om skytteligatiteln. Anfallaren verkar ha knäckt koden vad det gäller att bli en kvalitativ avslutare.
______________________________________________________________________

Alla resultat i omgång 1:

Montpellier – PSG 1-1
Bordeaux – Monaco 0-2
Evian TG FC – Sochaux 1-1
Lille – Lorient 1-0
Lyon – Nice 4-0
Nantes – Bastia 2-0
Rennes – Stade de Reims 2-1
Valenciennes – Toulouse 2-0
Ajaccio – Saint-Etienne 0-1
Guingamp – Marseille 1-3

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply