Därför är Roma bäst just nu

Giallorossi har på en säsong gått från att vara ett läckande skepp på det stormiga haven med Zdenek Zeman, till att idag segla fram på toppen av de ljuvligaste av vågor, med taktikern Rudi Garcia. En klubb vars managers tidigare tagit sig vatten över huvudet, men som nu kan skåla över en fläckfri inledning.

Det talades inför gårdagens match på Stadio Giuseppe Meazza (San Siro) om att huvudstadsklubbens första riktiga utmaning var bortamötet mot Inter (förlåt Lazio). Och den utmaningen, med dittills två obesegrade lag, uteblev när Francesco Totti, Gervinho och grabbarna körde över Nerazzurri i deras egna fort.

Resultatet skrevs till 0-3. Roma fortsätter att markera den där förstaplatsen i Serie A och nu börjar folk tala om att Serie A-rekordet på nio raka segrar för Juventus, snart kan hamna i händerna på Giallorossi. Men varför går det så bra för Romklubben just nu? Jag kan lista några simpla svar på den frågan.

  • Lyckad transfersommar: En punkt som känns självklar på den här listan. Den förre Arsenal-anfallaren Gervinho var igår matchens stora gigant, med en fot inblandad i det mesta. Rannochia drömmer antaligen mardrömmar om ivorianen de kommande nätterna. På mittfältet har man numera superlöftet Kevin Strootman som tagit sig an utmaningen med bravur. Solid defensivt och dessutom en drivande kraft i anfallsspelet.

    Defensivt har vi värvningarna av Benatia och Morgan De Sanctis som ska nämnas. Den förstnämnda värvades in när Marquinhos släpptes för en gigantisk summa till PSG, och nyförvärvet har fortsatt på samma lyckade spår som han visade i Udinese. Stabil och säker mittback, som dessutom har kvalitéer att lägga till i offensiven. I målet har man dessutom den förre Napolimålvakten som, trots viss osäkerhet igår (tappade in ett senare bortdömt mål), visat att han fortsatt är en målvakt för den stora scenen.

  • En förtroendeingivande manager: Rudi Garcia är en manager som kan ta de mindre klubbarna till toppen. Det har vi redan fått vittna under fransmannens sejour i Ligue 1-klubben Lille, där han som manager tog klubben till dubbeln säsongen 2010-2011. Han såg i somras en ny möjlighet, ett nytt projekt, med resurser och historik bakom skölden. Ett uppdrag han tagit sig an med bravur. Efter att han stabiliserat spelartruppen, däribland skickat iväg Paolo Osvaldo till Sothampton, har han återinfört harmonin bland spelarna. Efter den prickfria inledningen på säsongen har även fansens förtroende återerövrats av taktikern. Sen kan man inte direkt gnälla på värvningen av Gervinho, som officiellt är ett av Garcias egna drag.

  • Resurser: Pengar köper framgång. Det kostar att ligga på topp. Det är dagens verklighet inom fotbollen och samma principer gäller för Giallorossi. Med det amerikanska ägarskapet var det först kontroversiellt, för ja… supportrarna var väl inte direkt nöjda med vilket håll klubben vandrade. Men den vägen har tagit klubben till dagens posititon, högst upp på täppan. Man spenderade den här sommaren. Mittfältsklossen Strootman, anfallaren Gervinho med mera har kommit till klubben och avbetalningen har som ni märkt börjat.

  • Taktiken: Nu har man ingen upplåst tjeck vid bänken. Den överambitiösa, Barcelonafilosoferande spanjoren är borta med vinden och inte heller den assisterande Aurelio Andreazzoli är kvar, som helt klart inte var redo för uppdraget. Med fransmannen Rudi Garcia har man hittat den ultimata kemin, det syrligaste receptet och framgången är total hittills. Garcia satsar på sitt 4-3-3, med en lovande offensiv kraft men där man samtidigt säkrat upp defensiven väl. Med nye Gervinho har man fått en dynamisk kraft som är livsfarlig på omställningar, med sina inbrytningar och vars revanschlusta tagit spelarens prestationer till en helt ny nivå. Med Kevin Strootman har man fått en gigantisk vägg på mittfältet. Inget tar sig förbi holländaren som städat av sju italienska klubbar redan den här säsongen. Och som samtidigt bidragit med gott resultat när defensiv skiftas om till offensiv. Båda dessa känner sig hemma i fransmannens taktik, precis som bland annat Francesco Totti och Danielle De Rossi som båda har sina nyckelroller i laget.

  • Då kommer vi även till punkt nummer fem. Det är profilerna som stannat kvar i klubben, trots de onekligen många motgångarna. Francesco Totti – mannen, myten, legenden. Kungen av Rom har stannat kvar hela karriären, trots sin oändligt stora kapacitet och stjärnstatus. Nu kan det vara säsongen som betalar av tjänsten för veteranen. Med en nyckelroll i offensiven, där hans kraftiga avslut och även smarta instick kommer till användning, har han tillsammans med laget börjat utmärkt. Och på mittfältet blev Danielle De Rossi, trots uppvaktning av bland annat Manchester United och Paris Saint-Germain, kvar i huvudstaden – och det ångrar han nog inte just nu. Hjärtat dunkar för Roma och dessa två utgör en stor de av klubbens själ idag.

 

Matchen igår var en uppvisning av världsklass av Roma. Siffrorna ljuger inte när man klickar sig in på text-tv, målservice eller bläddrar i dagstidningen. Francesco Totti tryckte in två, Gervinho hade en fot med i det mesta och De Sanctis har fortfarande bara släppt in ett enda mål den här säsongen. Vem trodde det när säsongen sparkades igång?

bet365

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply