Inför supermatchen: Duellerna som kan avgöra ligan – ikväll

Efter en rätt lång tids bloggsabbat från min sida är vi nu äntligen igång igen. Tajmingen kunde inte ha kommit mer lägligt med tanke på vad som komma skall ikväll. Matchen som vi alla har väntat på sedan i somras. Matchen som drar till sig ligans alla stråkastarljus. Matchen som kan komma att avgöra hela säsongen – redan i omgång sex.

En introduktion av lagen känns aningen onödig. Vi vet redan det vi behöver veta. Att nykomlingen Monaco har knutit till sig en rad prestigevärvningar under sommaren är sen gammalt. Att PSG har gjort samma sak under flera säsonger likaså. Det som spelar någon roll är var de står nu – ikväll, när de drabbar samman på Parc des Princes. Det är först då alla pengar kommer till krita.

Senast de möttes i en ligamatch var året då sommaren präglades av ett omtalat VM-slutspel i Sydafrika. 2010. Att dra slutsatser utifrån den 2-2-matchen skulle vara trångsint gjort, då förutsättningarna inte går att jämföra. Tre år har gått, och under tiden har så mycket hänt i de båda klubbarna. Mängder av spelare har kommit och gått. Mängder av matcher har vunnits, mängder har förlorats. Nu möts deras vägar igen, och i mitten av korsningen står en enda stor skylt vars destination är målsättningen, eller snarare kravet, för båda lagen. ”Ligatiteln – rakt fram”.

Men innan någon av klubbarna kan vinna ett försprång – såväl poängmässigt som psykologiskt – ska kvällens match gå av stapeln. Och de som styr de respektive skutorna måste vara extra skärpta. Deras besättningsmän måste arbeta mer effektivt än någonsin förut.
  Men slutligen räcker det inte med att någon spelare har en bra dag. Inte i den här matchen. Alla på planen måste utmanövrera sin motståndare, med tanke på att duellerna kommer att bli den mest avgörande faktorn. Det lag som vinner flest man-mot-man-kamper kommer även att vinna matchen.

Vilka dueller blir det då som avgör?

Målvaktsduellen: Salvatore Sirigu, PSG vs. Danijel Subasic, Monaco
Kommentar: Ett bra lag startar längst bak. Den gamla klyschan gäller fortfarande. Det är bara att kolla statistiskt på mästarlag och dess målvakter för att se ett tydligt samband mellan titlar och fantastiskt målvaktsspel. Sirigu har rutinen, medan Subasic har klivit fram som en relativt okänd förstamålvakt i höst.

Mittfältsduellen: Thiago Motta, PSG vs. Joao Moutinho, Monaco
Kommentar: En defensiv bollvinnare, som på senare tid även har visat oanade målskyttstalanger, i form av Motta ställs mot den offensive spelfördelaren Moutinho. PSG-spelarens uppgift blir simpel i teorin – att hindra Monacos portugis från att styra och ställa med sina uppöppnande passningar på motståndarens planhalva. Det lär dock bli desto svårare i praktiken.

Försvarsduellen: Thiago Silva/Alex, PSG vs. Ricardo Carvalho/Eric Abidal, Monaco
Kommentar: Båda lagen kommer till spel med varsitt stjärnspäckat mittbackslås. Brasilianarna i hemmalaget känner varandra utan och innan sedan många klubb- och landslagframträdanden vid varandras sida. Firma Carvalho-Abidal är å andra sidan inte lika samspelta, men med tanke på den rutin de båda besitter ska det inte vara några problem även i denna prövning.

Stjärnduellen: Zlatan Ibrahimovic, PSG vs. Falcao, Monaco
Kommentar: Förmodligen den mest upphaussade duellen av de alla. Monacos colombian har gett alla tvivlare svar på tal med att redan ha gjort fyra mål, förvisso har straffsparkar varit en övervägande del av dem. Men vad det gäller svensken iklädd mörkblått finns det mer att hämta – i alla fall målmässigt. Endast ett mål i ligaspel så här långt, kommer det fler ikväll?

Kantduellen: Lucas Moura, PSG vs. Lucas Ocampos, Monaco
Kommentar: Båda lagens namne är de som står för fart och fläkt på kanterna. Moura har klivit fram ur frysboxen i det konkurrenshårda PSG de senaste två matcherna, medan den lite mer okände Ocampos har vuxit i Monacos startelva hela säsongen. De båda har förmågan att göra motståndarnas ytterbacks liv till ett helvete. Frågan är vem som lyckas bäst på Parc des Princes.
_____________________________________________________________________

Hur tror ni att det går? Jag själv lägger mina kort på en uddamålsseger i PSG:s favör. 2-1 slutar det!

Au revoir!

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply