Fördel Athletic inför returen i Spanien

Matchen mellan Napoli och Athletic Bilbao startade i ett högt tempo. Två lag som ville mycket men skapade lite. De första 20 minuterna bestod av ett Napoli som försökte luckra upp spanjorernas försvar. Laporte och Gurpegi agerade perfekt mittlås för Bilbao, och neutraliserade anfall efter anfall. Bästa chansen hade Insige som höll på att komma ensam mot Bilbao-målet, men en svår passning resulterade i att mittfältaren missade bollen och målvakten, Iraizoz, kunde enkelt plocka åt sig bollen. Ju mer matchen pågick desto mer kom Athletic in i matchen, och det var i matchminut 27 som deras första farlighet uppstod. Det var mittbacken Laporte som kom högst upp på en hörna och nickade bollen precis utanför.

Den sista kvarten bestod av ett ställningskrig där båda lagen såg ut att gå till pausvila mållösa. Precis innan domare Jonas Eriksson skulle blåsa av halvleken kom målet. De Marcos drev bollen längs högerkanten, slog ett hårt inlägg längs marken till Iker Muniain, som på ett tillslag, från mitten av straffområdet sköt in 1-0. Ett hårt och kliniskt avslut i målvaktens vänstra hörn.

Andra halvleken började med en forcering från Napoli. Italienarna tryckte upp hela laget och försökte desperat att trycka in en tidig kvittering. Spelet var dock väldigt hackigt och spelarna stod klumpigt i offside-position flera gånger om. Det var inte förrän den 68:e minuten som det gick Napolis väg. Den notoriske målskytten Gonzalo Higuain fick bollen utanför straffområdet, gjorde bort tre försvarare och sköt bollen vid målvaktens högra stolpe. Skottet var otagbart för Iraizoz, och en fantastisk individuell prestation av den argentiske anfallaren.

Efter målet såg Bilbao desorienterade ut. De hamnade inte rätt i positioner och försökte desperat att motstå Napolis enorma tryck efter ett ledningsmål. Napoli skapade chans efter chans, bland annat kunde Michu, inlånad från engelska Swansea, fått en drömdebut när han hade ett utmärkt skottläge vid straffpunkten. Spanjoren valde att inte skjuta, utan passade bollen vidare och målchansen försvann. Även Higuain hade ett utmärkt läge att göra 2-1. Efter ett fantastiskt förarbete av belgaren Mertens kunde Higuain skjuta bollen från nära håll, men en fin parad av Iraizoz gjorde att matchen slutade 1-1.

Nu väntar en retur i Spanien om 8 dagar där det är fördel Athletic.

Startelvor:

Napoli: Cabral; Britos Koulibaly, Albiol, Maggio; Gargano, Jorginho; Insigne, Hamsik, Callejon; Higuain

Bilbao: Iraizoz; Balenziaga, Laporte, Gurpegi, De Marcos; Iturraspe, Rico; Muniain, Benat, Susaeta, Aritz Aduriz

Domare: Jonas Eriksson, Sverige