Del 1: Bättre passningsspel? Då får du hålla i!

2013-07-26

Okej, då kommer vi igång med mitt andra inlägg i bloggen. Denna gång ska vi prata mer om min spelfilosofi; Vilket är att hålla bollen inom laget, vara tålmodiga för att sedan gå framåt.

Lag som spelar liknande är Barcelona (de flesta spanska lag), Ajax, Liverpool, Swansea, Southampton med flera.

 

Varför?!

Jo, inte nog med att jag tycker det är bästa sättet att vinna fotbollsmatcher – utan det utvecklar spelarna på bästa sätt också.
Hur då tänker ni då? Ju fler gånger en spelare får röra bollen under en match och ju fler beslut han tar ju mer träning får han? Hur logiskt som helst!

Jag kommer berätta mer om detta tankesätt senare.

Detta inlägg kommer mer handla om: Vad behöver vi lägga mycket vikt på under träningar för att utveckla vårt passningsspel? Många säger säkerligen ”PASSNINGAR!!”

Well, ja, det är en del. Men jag rankar det nog inte ens topp tre.
För att få igång ett bra kortpassningsspel behöver vi:
1: Bollkontroll
2. Speluppfattning
3: Positionsspel

I dag kommer vi börja prata med BOLLKONTROLL:

Vi kan vara skickliga på att slå en passning på 2 meter, vi kanske klarar den 3 meter, och även 4 och 5 meter. Vi klarar det med millimeterprecision. Men när du ska passa från eget mål fram till motståndarnas straffområde kommer du inte alltid att ha spelalternativ. Du kommer stå där med bollen och dina lagkamrater har gått i passningsskugga. Du har inget att passa!

En spelare som har mindre begåvad bollkontroll slår en lång. Men om vårt lag vill dominera matchen måste vi ha kvar bollen inom laget.
Här kommer bollkontroll in i bilden. Om vi är så pass skickliga med bollen att vi klarar av att hålla i den 1-2-3 sekunder så kommer vi sen har spelalternativ och vi kan fortsätta ha bollen inom laget.

Så hur ska vi göra för att bli bättre på detta?
Mitt tips: Har du inget att spela: Håll i! Det första 40 gångerna kanske du blir av med bollen, men ju fler gånger det händer ju bättre kommer du bli för varje gång och till slut blir du så bra med boll att du klarar att hålla i över 5 sekunder! 

Om alla i laget klarar av att hålla i bollen mer än 5 sekunder då kommer vårt lag bestämma VILKA vi passar och NÄR vi passar, inte motståndarna.

Så var aldrig rädd att hålla i bollen. Bollkontroll är nyckel nummer 1 för att få igång ett bra passningsspel.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply