bet365

Årskrönika av Premier League 2012

bet365

Ett nytt kalenderår har snart passerat liksom ett spelår i fotbollens värld. Jag tänker främst på det i Premier League och detta underbara 2012 som jag tillsammans med miljoner andra fotbollsfanatiker fått bevittna på de brittiska öarna. Ett år fullt av dramatik, spänning och glädje. Här kommer en kort sammanfattning av årets spelår i Premier League.

Manchester City – mästare anno 2011/2012

I våras fick världens alla Premier League-supportrar vara med om något utöver det vanliga. Jag pratar förstås om den häpnadsväckande slutstriden mellan Manchester-klubbarna, Manchester United och Manchester City. Lite av en store- och lillebror-fight som skulle ebba ut i en vinst för lillebrodern.

Manchester-klubbarna hade redan under hösten seglat upp som favoriter till titeln, vilket satte press på lagets spelare och ledning. City hanterade pressen förvånansvärt bra och såg länge ut att gå hela vägen. Mancinis mannar tappade dock i form i början av maj, vilket öppnade för United.

Manchester United med Paul Scholes i spetsen började plötsligt gå starkt och ta poäng, men skulle snart tappa igen. Formkurvan gick plötsligt nedåt, och inför den absolut sista omgången låg Manchester-klubbarna på samma poäng.

Lillebror Manchester City drog dock det längsta strået mot Queens Park Rangers och vann en makalös match med 3-2 efter ett spektakulärt avgörande signerat Sergio Agüero i matchens sista anfallssekvens. Vincent Kompany fick för första gången i sitt unga liv lyfta en Premier League-buckla.

Årets genombrott

Premier League är som alltid full av överraskningar och av spelare som utför det omöjliga. Fotbollsspelare som skjuter, tacklar och skriker ut de mest föraktfulla ting. Det har dock varit en spelare som fått mig att höja på ögonbrynen lite extra. En spelare som behärskat Premier Leagues klassiska spelstil, men samtidigt satt en egen prägel på serien. Jag pratar förstås om Swanseas spanska import, Michu.

Michu har imponerat stort under höstsäsongen och varit en starkt bidragande orsak till Laudrups friska offensiv. Med styrka, vilja, målsinne och inte minst teknik har Michu överraskat de brittiska supporterskarorna och visat att även det spanska släktet kan trycka till och ge britterna en match i det fysiska spelet.

Det ska bli högintressant att se om detta odjur lyckas försvara sin skytteligaledning och möjligtvis leda Laudrups bygge till en plats på den övre halvan. Michu har flyttat till de brittiska öarna för att göra underverk, och jag tror att det är möjligt.

Årets comeback

Paul Scholes har tillhört Manchester United sedan barnsben och är säkerligen en av de spelare som borrat sig längst in i United-supportrarnas hjärtan. Scholes har likt många andra United-legender skrivit historia och vunnit titlar, men det är ett ting som skiljer honom från de andra.

Paul Scholes tog en förtidspension och blev avtackad av supportrarna. Den rödlätte engelsmannen fick dock en förfrågan av Sir Alex Ferguson och kom tillbaka. Manchester United var inne i en formsvag period, men med Scholes i omklädningsrummet vände han tillsammans med de övriga trenden och var endast en hårsmån från att vinna ligatiteln. Snacka om comeback!

Årets skräll

Jonas Olsson och hans West Bromwich har den här hösten överraskat alla. Hodgsons West Bromwich var visserligen bra, men huserade fram tills den här hösten i mitten och framförallt inte i toppen av tabellen. Det som många trodde skulle bli ett bottennapp blev istället ett jetplan, och ett extremt snabbt sådant.

Clarke har lyckats kombinera Lukakus styrka med Mulumbus spelsinne och framförallt Odemwingies och Longs speed till något utöver det vanliga. Intressant är också att Birmingham-laget varit jämna under hösten och trots en liten dipp i november tagit måste-poängen.

Lyckas Clarke producera poäng även under våren kan detta vara en av Premier League största skrällar någonsin sett till West Bromwichs material och snåla budget. Låt klockorna ringa in det nya året och låt klockornas klang visa vägen för Clarke mot en Europa-plats!

Årets tränare

Roberto Mancini tog i våras Manchester City till deras första ligatitel på 66 år och har med det helgonförklarats i den ljusblå delen av Manchester. Mancini har visserligen inte lyckats i Champions League, men med ett ligaguld och en fin höstsäsong känns italienaren som given på den här posten.

Mancini har dessutom fått ihop alla individualister i City och fått stjärnorna att dra åt samma håll. Det kan tyckas låta lätt, men i själva verket är det svårare än vad man kan tro. I vilket fall har Mancini gjort stordåd och med en bra start på den nuvarande säsongen kommer City att gäcka Manchester United ända in i slutet.

Årets spelare

David Silva har imponerat stort på mig under respektive säsong i år. I våras var han kanske den mest framstående spelaren i Manchester Citys ”Dream team” och den spelare som ledde laget framåt med hjärna och själ. Han var också den avgörande faktorn till att Manchester City gick hela vägen och tog hem det efterlängtade Premier League-guldet.

Silva hade likt många andra spelare en formsvag period i oktober, men visade återigen fin form mot Manchester United och Newcastle. Spanjoren har en makalös känsla för att slå bollarna på rätt spelare, samt att invänta rätt sekund då det gör den kommande situationen lättare för den nyligen bollförande spelaren. En teknik som ytterst få spelare i världen behärskar på samma sätt som Citys David Silva.

Årets flopp

Fernando Torres köptes in av Chelsea för 500 miljoner kronor vintern 2011 och har gjort allt annat än mål sedan dess. Visserligen har det lossnat en aning för spanjoren under Benitez ledning, men det tar ändå inte ifrån honom hans vansinnigt dåliga vårsäsong.

Torres kom till London med stora förväntningar. Det var han som skulle leda Chelsea till deras fjärde titel och vara den avgörande faktorn som sakta men säkert skulle ta över efter Didier Drogba i Chelsea-offensiven. Till en början gick det dock allt annat än bra.

Skadorna hade satt sin prägel på spanjoren, vilket gjorde honom väldigt ineffektiv. Muskler byggdes på fel ställen och en rad misstag skulle prägla Torres första tid i Chelsea. Sådan tur är har Torres kommit igång och fått måla under Benitez ledning, vilket på många sätt är skönt för hans självförtroende och hans omgivning. Nästa år blir Torres´.

Årets Premier League-elva

Joe Hart har varit stabil under hela året och var en viktig del till att City fick lyfta bucklan i våras. Han har dessutom tagit stora steg i utvecklingen och lär säkerligen finnas med bland de allra bästa inom ett par år.

Leighton Baines är defensivt Evertons viktigaste spelare och kanske den (förutom Fellaini) som ryktats vara på väg bort under längst tid. Hur som haver är han en extremt duktig ytterback med en fin defensiv och en makalös inläggsfot.

Vincent Kompany utsågs till Premier Leagues bästa spelare i våras och får även en plats här. Kompany är numera en nästintill komplett mittback som både leder och kan bygga upp ett anfall för City. Kompany är spelaren som enar Citys individualister med sitt stora hjärta.

John Terry är kanske den spelare som blandat mest under 2012. Britten har mixat hjälteinsatser med rasistattacker, men samtidigt rest sig för varje skandal han varit med om. John Terry tillhör den yppersta världseliten när han är som bäst och leder även Chelsea mot nya framgångar. Stor supporterfavorit!

Branislav Ivanovic är med sin offensivlusta och målfarlighet en personlig favorit. Jag anser att Ivanovic tillhör världens bästa backar, då han både kan spela inner- och ytterback. Intressant att följa serbens framfart även den här säsongen!

David Silva har något som ingen annan i Premier League har. Han förfogar nämligen över en spelintelligens ingen annan är i närheten av. En intelligens som gör honom till Premier Leagues bästa fotbollsspelare och solklar i min Premier League-elva.

Yaya Touré eller “Besten” som jag också tycker om att kalla honom är en av Premier Leagues största och mest fysiska spelare. Med sin fysik och längd vinner han mycket boll och kan avancera mot offensivt straffområde på ett graciöst sätt. En spelare som ställer upp för sitt lag i vått och torrt.

Marouane Fellaini har exploderat i höst och knep den sista platsen i elvan. Belgen har lett Everton mot en Europa-plats och kommer vara skillnaden mellan en plats i Europa och en placering under mittenstrecket. Fellaini bestämmer hur det går för Everton 2013!

Robin van Persie vann skytteligan i våras och bar länge Arsenals offensiv på sina axlar. Sedan flytten till Manchester United har han fortsatt producera mål och är i dagsläget en av Premier Leagues mest kompletta forwardars. Solklart val!

Michu har kanske varit höstens bästa smällkaramell, då han med sin målfarlighet och fysik tagit England med storm. Michu leder i dagsläget skytteligan och kommer med största sannolikhet behålla ledningen året ut. Michu kan vara Spaniens nya nummer nio!

Wayne Rooney gör som alltid en bra säsong och har liksom de föregående åren lett United mot en ny toppenplacering. Rooney kan spela på de flesta offensiva positioner i United och är ur mitt synfält Uniteds viktigaste spelare. 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply