Elfsborg – Helsingborg 2-1: Förlorade HIF guldet på Borås Arena?

Den här matchen var på något sätt Helsingborgs sista chans att vara med i racet om SM-guldet 2012, det var antingen fyra poäng efter Elfsborg, sju poäng efter Elfsborg eller tio poäng efter Elfsborg som utfallet av dagens match kunde bli. Matchen var en tuff och väldigt tät historia där det var lite av omställningarnas match, båda lagen tappade mycket boll på innermittfältet och sedan kunde motståndarna ställa om.

Helsingborg visade i början av matchen att de hade bestämt sig för att vinna den här matchen och man spelade bra, fick mycket fasta situationer med sig för att Elfsborg inte hann med alltid i Helsingborgs spel åtminstone när kvicke Rachid Bouazouan hade bollen. Båda lagen skapade vassa chanser genom framförallt Elfsborgs David Elm och Helsingborgs Alejandro Bedoya som var förgrundsfigurerna i första halvlek som var i centrum vid de flesta av lagens målchanser. Det syntes inte på Bedoya att han inte spelat en match sedan i maj med Glasgow Rangers.

Efter en hörna av Jere Uronen som efter en kamp vid främre stolpen hamnade in mitt framför mål fanns Alejandro Bedoya där och stod vänd med ryggen mot målet, det ända sättet han kunde göra mål på var att göra en cykelspark vilket också gjorde och gav Helsingborg ledningen sedan Kevin Stuhr-Ellegaard varit med i kampen vid främre stolpen och då inte hade en chans att ta Bedoyas fantastiska nummer. Detta skedde i den 37:e minuten och det var inte helt orättvist eftersom Helsingborg spelat bra innan målet och Elfsborg inte riktigt kommit igång med sitt passningsspel.

Efter halvtidspausen kom Elfsborg ut som ett nytt lag och började komma igång med sitt passningsspel som är riktigt bra på, fina kombinationer och dessutom hade David Elm som var guld värd i höjdspelet för Elfsborg. Helsingborg lyckades försvara sig bra de första 20 minuterna av andra halvlek och klarade sig undan två gånger när Stefan Ishizaki träffade ribban och HIF:s andremålvakt Daniel Andersson som ersatte halsflussdrabbade Pär Hansson gjorde en bra räddning på en nick från Viktor Claesson.

Men efter 70 minuter skulle Elfsborg till slut få hål på Helsingborg efter att ha haft hela spelövertaget i andra halvlek och det var på en fast situation som HIF-försvaret glömde att markera Elfsborgsbacken Andreas Augustsson som kunde nicka in kvitteringen för Elfsborg och det var fullt rättvist för Boråslaget. Helsingborg var skärrade av det här målet och bara fyra minuter senare lyckades Elfsborg med en fin kombination signerad David Elm, Stefan Ishizaki och målskytten Viktor Claesson som avslutade det vackra anfallet. Nu hade Helsingborg tappat ännu en ledning likt som man gjorde flera gånger i våras där man förlorade massor av viktiga poäng.

Helsingborg försökte storma på framåt mot en kvitteringen men var uddlösa framåt i andra halvlek där man nästan inte skapade några målchanser alls, detta gjorde att Elfsborg utan stress kunde stå som vinnare när domaren Martin Hansson blåste av den här tillställningen som kan ha varit avgörande för resten av Allsvenskan på flera sätt och vis, Elfsborg la ännu ett finger på Lennart Johanssons pokal som ser ut att kunna bli deras när säsongen är slut och Helsingborg kan nu ha förlorat kampen om SM-guldet som nu ligger tio poäng efter Elfsborg och man får sikta in sig på att ta sig till Champions League istället där man möter Celtic i play off-rundan i första matchen på tisdag hemma på Olympia.

Matchens lirare: David Elm, Elfsborg

Målen: 0-1 Alejandro Bedoya (37) 1-1 Andreas Augustsson (70) 2-1 Viktor Claesson (74)

Varningar: IFE: Oscar Hiljemark, Andreas Augustsson HIF: Alejandro Bedoya, Walid Atta