Colombia slog Japan och tog full pott i grupp C

Första halvlek: En väldigt öppen start på matchen. Bollen växlade mellan de båda lagen och japanerna hade flest skott mot mål. Japan, som behövde vinna för att ha chans på avancemang, fick dock ingen vidare start på den första halvleken. I den sjuttonde minuten drog Konno på sig en straff efter att klumpigt ha rivit ner en spelare. Konno belönades med gult kort och fick se straffen förvaltas säkert av Coadrado som satte 1-0 till Colombia.

Halvleken flöt på och Japan som nu behövde göra två mål hade det mesta av bollinnehavet och spelet försiggick främst på den colombianska planhalvan. Man skapade några halvchanser men var aldrig särskilt nära ett kvitteringsmål. Inte förens i den absolut sista sekunder i den första halvleken då Okazaki kunde trycka in ett kvitteringmål med en nick via ett fint inspel från högerkanten av Honda. De båda lagen gick till halvtidsvila med delad pott.

Andra halvlek: Högt tempo i inledningen av andra där Japan som bekant behövde göra mål. Trots att Colombia redan var klara för slutspel var det dem som satte mest tryck framåt och man skrapade slutligen fram ett ledningsmål.

I minut 55 fick James Martinez en fin pass alldeles utanför straffområdet, han satte därefter vidare bollen till vänster om sig där Jackson Martinez tacksamt tog emot bollen och sköt 2-1 för Colombia. Goda råd var nu dyra för Japan som var tvungna att satsa allt framåt, men man hade otroligt svårt även denna matchen att skapa riktigt farliga målchanser. För långsamt passningsspel, för lite rörelse och framförallt gick allting alldeles för långsamt.

Keisuke Honda var nära i den 64’e minuten då han fick bra tryck på en frispark med en obehaglig bollbana för målvakten. Men skottet parerades bort relativt lugnt av Ospina i målet. Bara minuten efter var Japan återigen nära ett kvitteringsmål då Okubo avslutade ett fint väggpassningsspel, men skottet tyvärr en halvmeter eller så över ribban. Japan krigade sig in i matchen och man skapade ett litet tryck mot Colombias mål.

Mitt i all press som Japan satte så bröt James Rodriquez loss på en kontring och passade återigen fram till Jackson Martinez, som skottfintade bort en försvarare, och placerade in bollen i hörnet. Otagbart för målvakten och mycket snyggt av Martinez. 3-1 till Colombia och här kändes Japan uppgivet.

I den 84’e minuten skedde ett historiskt byte! Colombia byter här in sin 43-årige reservmålvakt Mondragon, och han blir således den äldste spelaren någonsin i VM-sammanhang. Mondragon har för övrigt spelat i landslaget sedan 1993!

Japan kom inte närmare än så. Snarares tvärtom, då James Rodriquez i den 90’e minuten sprang igenom backlinjen, gjorde sin försvarare och riktigt tjusigt chippade han sedan in mål nummer 4 för Colombia och satte definitivt spiken i kistan. Värt att notera är att Rodriquez hoppade in i halvtid och hann ändå med 1 mål och 2 assist!

Slutresultat: Japan 1-4 Colombia. Målskyttar: Cuadrado, straff (17′), Okazaki (45′), Martinez (55′, 82′), Rodriguez (90′)