Cavanis hat-trick sänkte Lazio

Napoli tog ikväll emot Lazio på Stadio San Paolo, en match som vi på förhand var väldigt förväntansfulla kring – men samtidigt väldigt osäkra på hur matchen skulle komma att sluta. Två helt åtskiljaktiga resultat skrevs när lagen möttes förra säsongen, det första slutade i 4-3-favör för Napoli, efter att Edinson Cavani stod för ett hat-trick, medan det andra mötet bjöd på oavgjorda 0-0.

Men när matchen blåstes igång började båda lagen piggt, och skapade flera kvalificerade målchanser under de första minuterna. I den 4e minuten tilldömdes Lazio en hörna, som sökte sig mot tysken Miroslav Klose som befann sig framför keepern, Morgan De Sanctis, i målområdet. Felvänd när bollen kom försökte Klose, i ren desperation, att styra bollen med armen. Resultatet blev visserligen bra för anfallaren, då bollen hittade in bland nätmaskorna, men han lyckades inte lura domaren. Målet blev bortdömt och spelet kunde fortgå med ett ännu mållöst resultat.

Det öppna spelet avtog sedan lite, samtidigt som Napoli började ta över spelövertaget mer och mer. Då gjorde han sitt första stora avtryck i matchen. Edinson Cavani, alltså. När klockan visade på 18 spelade minuter fick han bollen ett par meter utanför straffområdet. Uruguyanen satte fart direkt och det gav honom en liten yta att avlossa ett skott ifrån. Skottet styrdes i sin tur på Lazios mittback, Michael Ciani, vilket ändrade dess riktning och ställde målvakten, Federico Marchelli, helt och hållet och bollen kunde smita under hans ben och in i mål.
Ledningsmålet gav ökad effekt på Napolis offensiva tryck, och hemmalaget fortsatte att skapa målchans på målchans.

Med kvarten kvar av första halvlek började gästerna att komma tillbaka i matchen stegringsvis. Men, som de flesta vet, när man möter Napoli så måste man hela tiden vara på sin vakt hemåt, för där ligger en uruguyan och lurar hela matcherna. Detta var Lazio ouppmärksamma på för ett ögonblick, och det räckte. En långboll från bakplan nådde en djupledslöpande Cavani, som till höger om straffområdet endast hade Marchetti emot sig. Marchetti lyckades inte stå emot den projektil som Cavani skickade iväg mot det bortre hörnet, och de fingrar han fick på bollen räckte inte för att stoppa den, och bollen styrdes in i nät.

Lagen gick därefter till halvtidsvila, med en rättvis 2-0-ledning till hemmalaget, som för dagen tvingade Lazio att bära det svarta reservstället.
Under inledningen av de sista 45 minuterna mötte Rom-klubben ett defensivt Napoli, som såg till synes nöjda ut med tvåmålsledningen. Något som gjorde det svårt för gästerna att skapa farliga målchanser tillsammans med att laget spelade ett oerhört slarvigt passningspel, och inte alls kom upp i sin normala standard.

Då uppenbarade sig den stora skillnaden för kvällen en tredje gång. I den 64e minuten, efter en snabb slagen Napoli-frispark från mittlinjen, sprang Cavani sig totalt fri mot Marchetti ännu en gång. Ännu en gång vann han duellen, nu efter att ha rundat målvakten på insidan och därefter kunna prickskjuta in sitt hat-trick i ett tomt mål.
Ett uppgivet Lazio fortsatte få motgånger emot sig, den här gången efter att domaren blåste straff för hemmalaget, efter att Marchetti rev ner inbytte Lorenzo Insigne, som ersätte Goran Pandev tidigare under matchen, i straffområdet. Fram, från elva meter, klev förstås Edinson Cavani – med den gyllene möjligheten att göra sitt och matchens fjärde mål. Men, situationen tycktes överväldiga målkungen, som tog i med all sin kraft när han skickade upp bollen mot publiken med en ytterst misslyckad straffspark.

Ett par ströanfall dök upp från Napolis sida i slutskedet, innan blåste domaren kvällens sista signal. Det efter att vi som tittade bjöds på en match som på ett tråkigt sätt var avgjord redan tidigt, och gästerna agerade som förlorare utan att bjuda upp till kamp på Stadio San Paolo. Tråkigt, eftersom att de kan betydligt bättre, men valde att inte visa det.