Capitano Cannavaro jublade högst på San Paulo

Det mesta försnacket inför Napoli mot Catania på Stadio San Paulo denna afton handlade dels om Napolis jakt efter att gå förbi Juventus, men även om Paolo Cannavaro som ikväll gjorde sin 259:e match för Napoli och tangerade därmed antalet matcher som legendaren Diego Maradona gjort. En stor dag för Cannavaro naturligtvis och dessutom med kaptensbindeln på armen.

Inte helt oväntat var det Napoli som tog tag i bollinnehavet och ville spela sitt raka anfallsspel rakt mot mål, helst via Edinson Cavani. Spelet hade man helt klart men målchanser kom inte på löpande band för hemmalaget som fick kämpa ihop dem, man ska också ha klart för sig att Catania vid de tillfällen de anföll var väldigt vassa på att komma till avslut men de var för tama i skottmomenten.

Det var lite smågrinigt i första halvlek där främst Catania inte verkade helt nöjda över några frisparkar de fick emot sig. Det skulle straffa sig att behöva försvara sig mot Napoli, för 1-0 kom för hemmalaget när Camilo Zuñiga spelade in bollen mot bortre stolpen och via ben i boxen hittade bollen fram till Marek Hamsik som kunde trycka in bollen i öppen bur och San Paulos atmosfär höjdes upp några nivåer. Målet gav Napoli mer självförtroende och 2-0 kunde kommit på en frispark som Cavani sköt i ribban, men istället kom tvåan strax före paus när kapten Cannavaro befann sig i straffområdet och stötte in Marek Hamsiks inspel. Kaptenen var förstås i stor extas efter att ha gjort mål i denna historiska match för honom. Det blev den sista händelsen i första halvlek och Napoli kunde ta med sig en betryggande 2-0 ledning till pausvilan.

Den andra halvleken var en väldigt lugn historia bortsett från det tuffa vädret som erbjöd hård blåst och mycket regn. Napoli hade ett övertag på bollinnehavet men fastnade oftast vid Catanias backlinje som emellertid agerade väldigt stabilt ikväll. Bortalaget började spela upp sig och kom upp till fler anfall och började skapa chanser via hörnor man fick tilldelade. Man hade en boll i mål, men det dömdes bort sedan det varit gruff som ledde till att Cataniaspelaren blev fri i straffområdet och nickade in bollen i mål.

Catania gjorde en fin bortahalvlek mot ett guldjagande topplag i Serie A och ska ha stort beröm för sin andra halvlek, men precis som Napoli stundtals i första halvlek var de för veka när det kom till avslutmomenten i anfallen. Det mest avgörande momentet blev lidande idag för bortalaget och det kostade dem därmed en förlust på San Paulo med 2-0. Napoli är nu uppe i samma antal poäng som Juventus som imorgon möter Chievo på bortaplan.