bet365

Boatengs tal till Förenta Nationerna

Milans mittfältsstjärna Kevin-Prince Boateng talade idag inför de Förenta Nationerna som en del av den internationella dagen för avskaffandet av rasdiskriminering. Boateng stod upp mot rasismen i början av det här året efter det att han, och resten av Milan, lämnat planen under en vänskapsmatch mot Pro Patria efter att de utsatts för rasisitiska tillrop av delar av publiken.

”Madame Pillay, FN:s människorättskommissionär, ärade kollegor och experter, mina damer och herrar,” öppnade den tidigare landslagsspelaren för Ghana, när han talade inför FN i Genève. Här nedan följer resten av spelarens tal:

”Vad vi just har fått se på filmen som inträffade den 3 januari i Busto Arsizio i en vänskapsmatch mellan min klubb Milan och en division fyra-klubb. Jag bestämde mig för att stoppa matchen och sparka bollen in på ståplatssektionen då jag var djupt arg och kränkt av de rasistiska förolämpningar riktade mot mig från läktaren.”

”Gesten i sig skulle inte haft någon särskild resonans. Men mina lagkamrater följde mig dock direkt mig ut från planen, helt utan att tveka. Det faktum att hela laget hade tagit ett sådan tydligt steg mot rasismen gjorde att nyhetsrubriker skrevs över hela världen. Det är därför jag är här i dag. Det är en ära för mig att få chansen att tala här idag.”

”Mina damer och herrar, vi befinner oss i år 2013 och rasism är fortfarande bland oss och är fortfarande ett problem. Det är inte bara ett argument för History Channel eller något annat som hör till det förflutna eller något som bara händer i andra länder. Rasismen är verklig, den finns här och nu. Du hittar den på gatorna, på ditt kontor och fotbollsarenor.”

”Det har funnits stunder i mitt liv när jag inte ville möta problemet. Jag försökte ignorera det som om det var huvudvärk som förr eller senare skulle försvinna. Jag var bara tvungen att vänta. Det är dock en illusion. Det kommer inte att försvinna av sig själv. Vi har en plikt att möta rasismen och att bekämpa det.”

”Begreppet ’lite rasistisk’ finns inte. Det finns inga godtagbara mängder av rasism. Det är oacceptabelt oavsett var det händer eller den form som det tar. Det är också något som sträcker sig bortom svart och vitt. Det finns många olika typer av rasism från människor av olika färger och nationaliteter. Det finns inget vaccin för att bekämpa detta och inga antibiotika att ta. Det är ett farligt och smittsamt virus som stärks av likgiltighet och passivitet.”

”När jag spelade för Ghana, lärde jag mig hur man slåss mot malaria. Enkla vacciner är inte tillräckligt. Du måste också torka ut smittade områden där bärarna förökar sig. Jag tror att rasism och malaria har mycket gemensamt.”

”Arenor kan vara platser dit människor av olika färg kommer för att stödja sina lag eller som kan ses som stillastående områden dit friska människor kommer att smittas av rasism. Vi kan inte låta detta ske framför våra ögon. Fotbollsarenor, liksom andra platser, är fulla av unga människor. Om vi inte bekämpar stagnation, kan många av de som är friska i dag, bli infekterade med en av de farligaste sjukdomarna i vår tid.”

”De av oss som ständigt finns i allmänhetens ögon har mer ansvar. Vi kan inte tillåta oss att vara likgiltiga eller passiva. Många idrottsmän som jag själv och mina lagkamrater, konstnärer och musiker har alla unika möjligheter och ett ansvar att göra sig hörda. Vi har möjligheten att nå ut till de delar som politiska tal aldrig kommer att nå.”

”Historien visar oss hur viktigt bidrag kända idrottsmän kan vara. Jag kan säga att det faktum att presidenten av Amerika delar min hudfärg, inte bara har att göra med Martin Luther King, men även Mohammed Ali.”

”En av de mest intensiva och gripande ögonblicken i mitt liv hittills var när jag träffade Nelson Mandela under VM i Sydafrika 2010. En otrolig människa, både hans subtila sinne och karaktär.”

”Hans liv har visat att göra din röst hörd mot rasism är mindre farligt än att vara stum. Det är lika viktigt att stå upp mot rasism idag som det var tidigare. Vi måste hitta inspiration från dem som har riskerat sina liv för saken.”

”Jag är övertygad om att det skulle vara ett allvarligt fel att tro att vi kan bekämpa rasism genom att ignorera det och hoppas att det kommer att försvinna som en huvudvärk. Detta kommer inte att ske.”

”I varje ögonblick då våra vägar korsas med rasism har vi en skyldighet att stiga fram och agera. Tack för att ni lyssnat.”

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365