Atlético obesegrade i gruppen efter ny vinst

Atlético Madrid var redan klara gruppsegrare inför hemmamatchen mot Porto, som var tvungna att vinna för att ha en chans till slutspel. Eftersom Zenit förlorade borta mot gruppjumbon Austria Wien med hela 4-1 fick Porto möjligheten till avancemang – men de tog den inte.

Istället vann Atlético med 2-0 och tog sig igenom gruppspelet obesegrade på 16 poäng av 18 möjliga. Porto stannade på fem poäng medan Zenit samlade ihop sex poäng. Det innebär att den portugisiska klubben får inrikta sig på spel i Europa League nästa år efter att ha kommit trea i grupp G.

Efter första halvlek ledde hemmalaget med 2-0 – men det var sannerligen inte rättvist. Porto träffade målramen tre gånger; i den 8:e minuten genom Jackson Martinez, i den 21:a genom Silvestre Varela och i den 36:e minuten genom Martinez igen. Två gånger var det ribban som stod i vägen, och när det inte var den så var det stolpen.

Dessutom brände gästerna en straff i den 28:e minuten när Josué fick se sin straff räddas av hemmalagets målvakt Daniel Aranzubia. Då hade Atlético visserligen tagit ledningen med 1-0; det målet kom 14 minuter in i matchen.

Raúl García tog ner ett inkast inne i straffområdet i väldigt snäv vinkel ute till vänster, men på något sätt lyckades han få in bollen. Spanjoren fick en makalös träff och skottet gick in via ribban, helt otagbart för Helton i Porto-målet. Efter 37 minuter utökade Diego Costa ledningen till 2-0 när han lurade offsidefällan, sprang sig fri, rundade Helton med en nick och slog in bollen i öppet mål.

I den andra halvleken var Atlético väldigt disciplinerade och släppte till få chanser. Inbytte Licá hade dock ett skott i stolpen efter 69 minuter – Portos fjärde ramträff i matchen. I övrigt skötte sig hemmalagets försvar briljant i andra halvlek och till slut fick de också hålla nollan.