Singel- eller kombinationsspel: Vad ska du välja, och när?

Singel- eller kombinationsspel Vad ska du välja, och när?

Tack vare onlinebetting så har du som spelare aldrig haft så många olika alternativ att välja mellan när du letar efter ett spel att satsa på. Men mängden enskilda spel du kan lägga dina pengar på är långt ifrån det enda som du måste förhålla dig till inom sportsbetting. Du måste även välja ifall du ska spela på enskilda singelspel eller våga dig på ett kombinationsspel.

I den här artikeln ska vi titta på hur singel- och kombinationsspel fungerar, vad för- och nackdelarna är och när det passar sig med ett kombinationsspel.

Vad är singel- och kombinationsspel?

Singelspel är relativt lätta även för oerfarna inom betting att förstå sig på. Du lägger helt enkelt ett spel på ett utfall i en match. Det kan röra sig om ett enkelt 1X2 spel där du spelar på vinnare eller oavgjort resultat, men det kan också vara andra typer av utfall i en match såsom om det blir över eller under ett visst antal mål i en fotbollsmatch eller om en boxningsmatch går tiden ut. När du lägger ett singelspel kan du se vad oddsen för ditt valda spel är när du lägger det.

Ett kombinationsspel är när du tar flera stycken sådana singelspel och lägger ihop dem till ett spel. För att du ska vinna måste alla dina valda spel i en kombination gå in. Detta gör alltså att kombinationsspel är betydligt svårare att pricka in. I gengäld får du multiplicera oddsen för alla dina spel vilket ger dig ett högre totalodds. Kombinerar du ett större antal spel kan du få riktigt höga odds.

Ett räkneexempel

Tänk dig att du har två spel du vill lägga: en relativt säker vinnare med 1.2 i odds och ett lite riskablare spel med odds på 2.00.

Du har 100 kr att spela för. Antingen kan du då lägga 50 kr på de två spelen som singelspel. Skulle då båda spelen visa sig vinnande, vinner du 60 kr på ditt säkra spel och 100 kr på ditt riskablare spel. Totalt har du alltså förvandlat dina 100 kr till 60+100=160 kr.

Men lägger du istället din hundralapp på ett kombinationsspel med dessa två matcher så är ditt totaltodds 1.2×2.00=2.4. Du skulle alltså istället för 160 kr kunna vinna 240 kr.

Nackdelen är att om ett av dina spel går in men det andra torskar så får du ändå tillbaka en del av din insats med två singelspel medan ett kombinationsspel förlorar hela summan.

När ska du välja ett kombinationsspel?

Det kan verka lockande att lägga alla sina spel som kombinationsspel för att få de högsta möjliga oddsen. Men den som har följt sport någon längre tid vet att det inte finns några säkra matcher och även om du bara spelar på storfavoriter i dina kombinationsspel så är risken stor att något av dina spel inte faller in.

För att kompensera för detta bör du vara smart med dina kombinationsspel. En bra strategi kan vara att när du vill spela på en underdog som ger höga odds kan du kombinera detta med en säker match. Den säkra matchen ger förmodligen så låga odds att den inte är särskilt lönsam att spela på som singel. Men kan du multiplicera den med en underdog som kanske ger 3-4 gånger pengarna kan du göra en högoddsare ännu mer lönsam.

Andra strategier kan vara att kombinera flera spel på samma match. Tror du att en storfavorit kommer krossa sin motståndare? I så fall kan du spela både på laget som vinnare samt på över ett visst antal mål. Du får då ett betydligt större antal mål.

Till sist ska vi inte sticka under stol med att många spelar kombinationsspel bara för att det är kul att försöka pricka in en osannolik högoddsare. Varför inte satsa på vinnare i varje match en omgång i Allsvenskan eller på varje match under en MMA-gala. Chansen att vinna är liten men om du skulle lyckas kommer det bli ett spel du kommer minnas livet ut!

Men även om du är smart när du lägger dina kombinationsspel så är det viktigt att du förstår att de alltid gör det svårare för dig att vinna. Spelbolag med bäst odds måste erbjuda så pass bra odds att det måste vara bra nog för att det ska vara värt det.

Hur påverkar kombinationsspel optimal insats?

Du bör också modifiera dina insatser när du lägger ett kombinationsspel. Om du vanligtvis lägger 100 kr som standardsatsning på dina singlar kan det vara mer lämpligt att lägga 75 kr på kombinationsspel som innehåller två spel och 50 kr på kombinationsspel med ännu fler spel. De exakta beloppen beror på din totala bankrulle, din risktolerans och hur mycket du tror på de enskilda spelen i din kombination.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply