Lucka 15: Champions League-sensationen Dortmund

bet365

Survival of the fittest. Charles Darwins teori om det naturliga urvalet som förklaring till skillnaderna mellan olika arter på vårt jordklot. När Dödens Grupp varje år lottas fram, handlar det just om den starkaste. Den som klarar av pressen. Den som efter en motgång kan slå tillbaka och visa sin absoluta styrka.

Ajax, Manchester City, Real Madrid och slutligen Borussia Dortmund, lottades in i den grupp, som i 2012 års Champions League-upplaga rankades som den i särklass tyngsta av dem alla. Favoriterna blev, hos de allra flesta, Jose Mourinhos och Roberto Mancinis mannar. Ett visst lag från västra Tyskland med två ligatitlar i ryggen, skulle inte ha någon chans. Tillsammans med Ajax, skulle de slåss om den ”ack så viktiga” Europa League-platsen…

Men som så många gånger förr, föll favoriten. Den som på ytan ses som den starkaste, men som inte klarar av den inre pressen. Konflikterna radades upp och efter noll segrar i årets Champions League-äventyr är Roberto Mancinis dagar räknade. En så kompakt och välbyggd ställning rasade till slut ihop i den himmelsblåa delen av Manchester.

Fyra segrar. Noll förluster. Ett lag tys(k)tade pessimisterna, kritikerna och experterna. Man visade upp den vilja, styrka och inställning som behövs för att ta sig igenom och överleva. Den blandningen blev också framgångsreceptet till spikningen redan innan gruppspelet var över. Ett framtida Europeiskt storlag växer fram. Håll i hatten mina damer och herrar. Här kommer Borussia Dortmund.

Efter två svaga år i Europa, kom Jürgen Klopp och hans mannar in med nya krafter. Man var stärkta med två Bundesliga-titlar i ryggen och inför säsongen satte man ett större fokus på Champions League-spelet. Motståndet skulle vara av en betydligt tuffare karaktär, men detta var något som inte på något sätt skrämde varken general Klopp eller hans soldater.

Det började dock blekt. En knapp seger hemma mot Ajax, i en match där holländarna i själva verket skulle knipit minst en pinne. Lewandowskis mål i slutminuterna blev dock räddaren i nöden för att tyskarna skulle öppna gruppspelet med en viktig trepoängare, innan man reste till de brittiska öarna för att ta sig an fjolårets Premier League-gigant, Manchester City.

Tusentals Dortmund-supportrar fanns på plats i Manchester, när deras gulsvart-klädda hjältar stapplade in på Etihad Stadium. Uppslutning på gatorna var enorm och trycket från bortasektionen likaså.

Det började bra för Borussia, som kontrollerade matchen väl stundtals. Efter en mållös första halvlek, öppnade Marco Reus målskyttet till ett glädjande vrål från den södra, gulsvarta sektionen. Det såg ljust ut och när klockan var på väg att ticka över 90, var också Dortmund på väg att för första gången sätta fingret framför pessimisternas trutar. Men så kom den där straffen. En armtouch innanför boxen räckte för att den tjeckiske domaren distinkt skulle peka på straffpunkten. Kvitteringen kom sekunderna därpå och besvikelsen syntes tydligt bland de tillresta Dortmund-supportrarna, liksom spelarna och ledarna.

Men bara minuter efter slutsignalen var det redan fullt fokus på match tre. Hemma på Signal Iduna, ett kokande fort med en mäktig, resande vägg i fronten, skulle bära laget mot nya höjder. Real Madrid stod som motstånd med sina två tunga viktorior i ryggen.

Ännu en gång visade man varför den tyska vinnarmentaliten räcker långt. Man stod emot det stundtals tunga Real-trycket och skapade en hel del farligheter mot Iker Casillas och hans backlinje. Lewandowski spräckte nollan, men bara minuter senare var en viss Cristiano framme och utjämnade. Ännu en gång hade man tappat ledningen, men klockan visade att det var gått om tid att slå tillbaka. En halvtimme senare gjorde man också så, när Marcel Schmelzer såg till att bärga hem tre tunga stavar till Dortmunds stolthet.

Den sagolika resan fortsatte och efter att man stått för en utomordentligt stark försvarsinsats på Bernabeu var saken i princip klar. Man revanscherade sig också mot Ajax på bortaplan och likaså hemma mot City visade man upp sin allra starkaste sida. Gruppsegern i Europas tuffaste grupp var ett faktum och man visade ännu en gång varför den tyska vinnarmentaliteten räcker längst. Samtliga lag från Tyskland som deltog i någon form av Europaspel denna säsong, avancerade till respektive slutspel – Dortmunds skalp är i särklass den tyngsta. Nu är dörrarna öppna och framtiden ljus. Borussia Dortmund visade på alla plan, varför man just nu är ett Europas, kanske världens bästa fotbollslag. Hur långt det räcker i slutspelet återstår att se, men med den inställning och den form man just nu besitter, kommer Jürgen Klopp leda sitt lag till nya sensationer. Vad ni en gör i framtiden, räkna aldrig bort tyskarna. Framför allt. Räkna aldrig bort Borussia Dortmund.

Lukas C. Landl

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

bet365